Lékárna.cz

Kyselina hyaluronová - přírodní zázrak

Hledáte pomocníka na suchou, unavenou, vrásčitou pleť, nebo na vlasy a nehty bez lesku a života? Pak je vaši novou nejlepší kamarádkou kyselina hyaluronová. Vyskytuje se přirozeně v lidském těle a je klíčová pro hydratovanou a vypnutou pleť. Prozradíme, kde se dá ještě využít a co všechno umí.

Kyselina hyaluronová - přírodní zázrak
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je kyselina hyaluronová a kde ji najdeme

Podle přesné definice je kyselina hyaluronová tekutina, jejímž úkolem je hydratace a udržování pružnosti celého těla. Najdeme ji v v očích, v kloubech a v kožní tekutině. Její molekula má tvar koule a je odolná vůči vnějšímu tlaku, čímž udržuje pleť pružnou.

Vlivem stárnutí ale kyseliny v těle ubývá a pokud chceme hydratovanější pleť a ohebné klouby,  je potřeba ji získávat i z jiných zdrojů. Dříve vědci kyselinu odsávali například z kohoutích hřebínků, dnes už umíme vypěstovat bakterie, které pak projdou genetickou modifikací.

Lékaři kyselinu objevili v podstatě náhodou v třicátých letech, když zkoumali revma a odsávali tekutiny z koleního kloubu. Při testování pak náhodně objevili kyselinu hyaluronovou. Dříve se používala při léčbě popálenin, lékaři s ní pracují při očních operacích a kosmetický průmysl dnes testuje, jaký vliv má na vlasy a nehty. My se ale zaměříme na pleť. 

Kyselina hyaluronová v plastické chirurgii 

Chcete plnější rty? Lékaři doporučují kyselinu hyaluronovou hlavně proto, že se v těle přirozeně nachází. Aplikace trvá pár minut a je téměř bezbolestná, nicméně nevydrží déle než deset měsíců. Pokud chcete větší rty napořád musíte na zákroky docházet pravidelně. 

Kyselina hyaluronová vpravena injekčně vám rozšíří retní červeň a zároveň se postará o dostatečnou dávku hydratace. Podle plastických chirurgů pomáhá i s regenerací kožních buněk. Cenově se zákrok pohybuje v rozmezí sedmi až deseti tisíc korun. 

Kyselinu hyaluronovou si můžete naordinovat i v případě výplně vrásek. Do kůže se vpravuje injekčně a pak ji lékař rovnoměrně rozmasíruje. Na rozdíl od botoxu, nemá kyselina hyaluronová žádný vliv na funkci obličejových svalů. Aplikace trvá zhruba čtyřicet minut a měla by být téměř bezbolestná. Připravte si na jeden zákrok minimálně čtyři tisíce korun. 

Tablety s kyselinou hyaluronovou

Další možností přirozenějšího liftingu pokožky je kyselina hyaluronová v tabletách. Většinou ji v této formě najdete v kombinaci s vitaminem C a s kolagenem - jde tedy o docela silné trio, které pomůže s hydratací, pružností pleti, ale také ho ocení Vaše kosti a chrupavky. Vitamín C se postará o rozjasnění a sjednocení pleti, může pomoct i s jizvičkami a různými pleťovými skvrnami. 

Kyselina hyaluronová v kosmetickém průmyslu

Kyselina hyaluronová se v posledních letech objevuje i v kosmetických produktech. Zatímco dříve byly tyto produkty velmi neefektivní, protože obsahovaly jen velmi nízký koncentrát kyseliny, dnes už můžete koupit kvalitní výrobky i v běžných drogeriích. 

Na trhu jsou běžně dostupné esence, noční i denní krémy. Výborná jsou i séra s kyselinou hyaluronovou a pleťové masky.  Sérum je všeobecně produkt, s vysokým obsahem pomocných látek a proto má většinou dobré výsledky.  

Jak správně vybrat kyselinu hyaluronovou

 V kosmetických přípravcích můžeme najít různě velké molekuly kyseliny hyaluronové. Větší částice zůstávají spíše ve vrchní vrstvě pokožky a pomáhají vyhlazovat drobné vrásky.  Malé částice lépe pronikají do hlubších vrstev pokožky, vyživují buňky, vážou na sebe vodu a lépe udržují hydrataci pleti. Jsou vhodné k redukci i těch hlubších vrásek. Séra s kyselinou hyaluronovou jsou dobrá pro všechny typy pleti, dlouhodobě hydratují a chrání před vlivy předčasného stárnutí.  Hledejte taková séra, která mají alespoň  1 nebo 2 % kyseliny hyaluronové. 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.