Lékárna.cz

Kontaktní čočky a sport

Patříte mezi milovníky venkovních nebo vnitřních sportů a nosíte brýle, které vás ve vašem koníčku limitují? Máme pro vás řešení. Vyzkoušejte kontaktní čočky. Poradíme vám, jaké si vybrat a na co si dát pozor.

Kontaktní čočky a sport
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Sport a dokonalý zrak

Ať už rádi běháte, jezdíte na kole či bruslích nebo si nedovedete představit život bez vodních radovánek a lyžování, jistě víte, že klíčem ke správnému prožitku z pohybové aktivity je nejen fyzická zdatnost a obratnost, ale také dokonalý zrak. I malá dioptrická vada spojená s nepozorností může zapříčinit, že místo odehrání balónu při plážovém volejbalu skončíte na kolenou v písku.

Brýle vs. kontaktní čočky

Na dioptrické brýle si musíme neustále dávat pozor, abychom je neztratili, nepoškodili, nepoškrábali a nepolámali. Navíc zkreslují zorné pole, a pokud dojde k rozbití skel, když je máme na nose, mohou vám vzniklé střepy poškodit oči a způsobit ranky v obličeji. Proto jsou na sport ideální volbou kontaktní čočky. Eliminují rizika poranění očí a s jejich nošením odpadá nepohodlí a neustálé upravování brýlí, které se vlivem pohybu nebo pocení mohou posouvat.

Výhody nošení kontaktních čoček

  • netlačí za ušima a na nose
  • nemlží se
  • nepadají z obličeje
  • nebrání nošení slunečních či plaveckých brýlí a helem
  • a nezkreslují zorný úhel, vidíte ostře ve všech směrech

Věděli jste, že...

Spousta druhů čoček má i UV filtry. Takže v kombinaci se slunečními brýlemi poskytují zvýšenou ochranu před působením UVA i UVB záření. Pokud rádi sportujete venku, vaše oči jistě dvojitou ochranu ocení.

Sport a oční čočky

Při sportu je důležité pořádně vidět, aniž byste se museli otáčet a riskovat pád. Brýle neumožňují takovou flexibilitu jako kontaktní čočky. Ty pokrývají celé zorné pole, nikoli jen přímý pohled. S kontaktními čočkami uvidíte jasně a ostře všemi směry – i periferně.

Jednodenní čočky

Pokud se nechcete vzdát svých dioptrických brýlí a překáží vám pouze při sportu, doporučujeme vyzkoušet jednodenní kontaktní čočky. Jsou ideální investicí a zároveň zdravou volbou. Celý den můžete nosit své oblíbené obroučky a před sportem si nasadíte nový a naprosto sterilní pár čoček, který po skončení aktivity jednoduše vyhodíte. 

Jednodenní čočky jistě ocení i alergici. Důvod? Během krátkého nošení se na povrchu čočky neusadí tolik alergenů jako u čoček určených k dlouhodobému nošení.

Kohoutková voda a kontaktní čočky

V běžné kohoutkové vodě se nachází chlor, minerální částice, kovy a mikroorganism např. akantaméba, která ulpívá na čočkách a může oko poškodit. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Kontaktní čočky pro všechny druhy sportů? Bohužel ne.

Kontaktní čočky lze pro svoje výhody nosit na většinu sportů. Jediný problém může být při vodních sportech či vysokohorské turistice.

Zásady koupání s kontaktními čočkami

  • Na koupání v bazénu nebo moři je vhodné nosit jen jednodenní čočky, které po koupání hned vyhodíte nebo si nechte vyrobit plavecké brýle s dioptrickou úpravou skel přímo na míru.
  • V moři noste raději plavecké brýle a šnorchl.
  • Pozor na stojaté vody rybníků, kde se vyskytuje více bakterií - určitě nedoporučujeme se potápět s kontaktními čočkami bez plaveckých brýlí.
  • Pokud se koupete s více denními čočkami, nezapomeňte je dobře očistit v peroxidovém roztoku, který dokonale zničí nebezpečné bakterie.
  • S kontaktními čočkami se nesprchujte. Pokud nemůžete před sprchováním kontaktní čočky vyndat, důsledně dbejte na to, aby se vám voda a mycí prostředky nedostaly do očí.

Náš tip

Pokud je to možné, kontaktní čočky před plaváním z očí vyjměte. Pokud to nelze, nezapomeňte si nasadit plavecké brýle či masku k potápění. Plavecké brýle ochrání oko i čočky před bakteriemi či pískem, které se vám při plavání mohou dostat pod čočky. Určitě nedoporučujeme používat pravidelně - v malém prostoru pod brýlemi totiž není dostatek kyslíku, což po a dešlím čase může mít neblahý vliv na rohovku.

Turistika

V případě náročných výprav ve vysokých horách, nebo kdekoliv jinde mimo dosah civilizace – pokud se například rozhodnete trávit dovolenou v divoké přírodě pod stanem, doporučujeme nechat čočky doma a zvolit brýle. Problém je hlavně v otázce hygieny. Kontaktní čočky potřebujete nandavat do očí čistýma, umytýma rukama což v přírodě není vždy možné. Do očí byste si tak mohli zanést nečistoty a způsobit si zánět.

Myslete na své oči

V případě, že vám do oka vnikne voda, písek, šampon nebo jiné nečistoty, kontaktní čočky ihned vyndejte a opláchněte. A pokud vás bude trápit pocit suchého oka, mějte po ruce zvlhčující oční kapky, které vám rychle uleví od nepohodlí.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.