Lékárna.cz

Kompletní přehled druhů léčiv: Léky na předpis a bez předpisu, doplňky stravy...

Volně prodejný lék, doplněk stravy, zdravotnický prostředek? Tápete v sortimentu lékárny a nevíte, který produkt vybrat? Jak se neztratit v té spoustě názvů? Společně se podíváme na rozdíly.

Kompletní přehled druhů léčiv: Léky na předpis a bez předpisu, doplňky stravy...
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jaké kategorie léčiv v České republice existují?

Léky

Léky (neboli léčivé přípravky) musí před uvedením na náš trh projít schvalovacím řízením-registrací. Díky tomuto procesu máme jistotu, že lék je bezpečný, kvalitní a účinný. Lék vykazuje léčebné nebo preventivní vlastnosti. Léky mohou být vydávány pouze v lékárnách, jejich internetových obchodech nebo u prodejců vyhrazených léčiv. Zásilkový prodej léků může provozovat pouze schválená „kamenná“ lékárna. Tímto způsobem lze prodávat pouze léky, které nejsou vázány na lékařský předpis .

Léky na předpis

Na lékařský předpis (na recept) jsou vázána léčiva vysoce účinná, jejichž výdej je omezen na konkrétního pacienta. Pacient musí být dostatečně poučen o správném užívání léku na předpis tak, aby se předešlo zbytečným nežádoucím účinkům a poškození zdraví pacienta. Někdy jsou nutné častější kontroly u lékaře. Do této skupiny patří i léčiva podávaná lékařem (například injekce) a léčiva, která mohou být zneužívána. Tyto léky mohou být vydávány pouze v kamenných lékárnách.

Léky bez lékařského předpisu

Jsou označovány jako OTC (over the counter, tj. "přes pult") - jsou to léky volně prodejné, získáte je tedy bez receptu. Do této skupiny spadají léky, které mají nízkou toxicitu a nízké riziko nežádoucích účinků. Mohou být užívány u onemocnění, které si může pacient sám určit. Riziko ohrožení zdraví při nesprávném užívání je nízké.

Používají se k samoléčbě některých lehčích onemocnění, jako jsou např:

  • nachlazení,
  • rýma,
  • kašel,
  • bolest, 
  • průjem,
  • zácpa,
  • alergie,
  • poranění,
  • lehčí popáleniny,
  • bolest svalů a kloubů,
  • podlitiny,
  • otoky,
  • opary,
  • akné, 
  • teplota,
  • urogenitální problémy,
  • zažívací potíže nebo hemeroidy.

Patří sem i přípravy užívané při odvykání kouření, desinfekce, nedostatek vitamínů a minerálů, mykózy a mnoho dalších.

Homeopatika

Zvláštní skupinou léků jsou homeopatika. Jsou to léčivé přípravky obsahující vysoce naředěné výchozí látky. Mají zjednodušený postup registrace, kdy se posuzuje pouze kvalita a bezpečnost. Tento proces však neumožňuje schvalovat oblast použití homeopatika a předkládat důkazy léčebné účinnosti. Proto není dovoleno v příbalových letácích a na obalech uvádět indikace (použití) daného přípravku. Používají se k léčbě akutních a chronických nemocí po poradě s odborníkem na homeopatii.

Zdravotnické prostředky

Pojmem zdravotnické prostředky označujeme širokou škálu výrobků používaných ve zdravotnictví. Patří sem například náplasti, obvazy, ortézy, inkontinentní pomůcky, jehly, injekční stříkačky, inzulínová pera, glukometry, tonometry, inhalátory, teploměry, kontaktní čočky, kondomy, těhotenské testy, lubrikační gely, diagnostické a terapeutické přístroje a mnoho dalších. 

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou potraviny. Od klasických potravin se však liší vysokým obsahem vitamínů, minerálů nebo jiných látek. Jsou vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy. Nejsou tedy určeny k léčbě ani prevenci (předcházení) onemocnění. Na rozdíl od léků, u kterých je posuzována bezpečnost, účinnost a kvalita, se u doplňků stravy zkoumá pouze zdravotní nezávadnost. To znamená, že by jejich dlouhodobé užívání nemělo vést k poškození zdraví. Účinky uváděné výrobcem nejsou nikým ověřovány. Dle platných právních předpisů nemohou doplňky stravy deklarovat prevenci ani léčbu nemoci nebo odkazovat na tyto vlastnosti.

Kosmetika

Léčebná kosmetika neboli dermokosmetika se od pečující kosmetiky liší účelem použití. Léčebná kosmetika slouží jako hlavní nebo doprovodná léčba kožních onemocnění. Celkově zlepšuje stav postižené pokožky. Používá se například na pokožku trpící atopickým ekzémem, lupénkou, akné nebo plísněmi.

Mezi nejznámější značky dermokosmetiky patří Eucerin, Bioderma, A-derma, Ducray, Linola, Cannaderm, Cutishelp nebo La Roche-Posay.

Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.