Lékárna.cz

Co je to kolagen a jeho význam pro tělo

Prozradíme, co to je kolagen, jak se získává, jaké typy kolagenu existují a proč má kolagen blahodárný vliv na pleť, klouby, vlasy a zuby.

Co je to kolagen a jeho význam pro tělo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je to kolagen?

Kolagen je zásadní stavební jednotka každého živočicha, v rostlinách ho nenajdeme. Jde o nerozpustnou bílkovinu, která se vyskytuje převážně ve vazivech, chrupavkách a kloubech. Až do dvaceti let ho máme v těle tak akorát, proto máme vypnutou kůži na tvářích, netřepí se nám vlasy, nelámou nehty a nebolí nás klouby. Postupně ale přirozená výroba kolagenu v lidském těle klesá a je potřeba se po něm poohlížet jinde. Tělo ho může získat stravou nebo doplňky stravy. Pleti ho můžeme dodat v podobě různých kosmetických přípravků.

Typy kolagenu

Existuje celá řada typů kolagenu, nejdůležitější je kolagen typu I, II, III, IV, a V.

Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Typ II se vyskytuje v chrupavkách a typ V tvoří cévní stěny.

Kolagen v těle vzniká přirozeně z aminokyselin za účasti vitamínu C (kyseliny askorbové). Proto je vhodné v případě, že užíváme doplňky stravy na bázi kolagenu nebo želatiny, zvýšit příjem i vitamínu C.

Rozdíl mezi kolagenem a želatinou

Želatina je bílkovina živočišného původu, která se vyrábí z hovězích, vepřových, kuřecích nebo rybích kůží a kostí. Pro své vlastnosti se používá v různých odvětvích včetně potravinářského, kosmetického a farmaceutického průmyslu. Želatina je zdrojem kolagenu, který tvoří základ našich chrupavek, šlach, cév a je součástí i zubů a kostí

Kolagen v potravinách

Tímto odstavcem asi nepotěšíme vegetariány ani vegany. Jak už bylo zmíněno, kolagen nejde do těla vpravit rostlinou stravou. Potraviny rostlinného původu jen pomáhají produkovat více kolagenu v těle, takže ve chvíli, kdy ho tělo nevytváří dostatek, příliš nepomohou. Mezi potraviny stimulující produkci kolagenu patří sója, červené ovoce, olivy, různá semínka, fazole, zelí, nebo avokádo.

Protože se kolagen přirozeně nachází nejvíce v kostech, nejlepší možností jsou např. masové vývary od kosti v podobě polévek. Druhou možností, která naopak potěší všechny milovníky gumových medvídků, je želatina, která se získává vařením hovězích a vepřových šlach a kostí a právě medvídci ji obsahují.

Další zdroje kolagenu

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které pomáhají vašemu tělu ve vlastní tvorbě kolagenu. Jde především o masokostní vývary, kuřecí maso, ryby a mořské plody, vaječné bílky jako zdroje potřebných aminokyselin. Citrusy a bobulovité ovoce jako zdroj vitamínu C. Fazole jako zdroj bílkovin a ořechy a semínka jako zdroje zinku, potřebného k syntéze kolagenu. 

Kolagen v kosmetickém a wellness průmyslu

Kolagen se stal velmi populární přísadou, která prodává. Najdeme ho tak v mnoha kosmetických přípravcích, od šampónu počínaje, krémem na vrásky konče. V posledních letech po kolagenu sahají i výrobci doplňků stravy a nejčastěji jde o gelové kapsle. Koupit si ho můžete i ve formě prášku, který si můžete zamíchat do jídla či do ranního smoothie nápoje.  

Nejčastěji se zde využívá kolagen z vepřového a hovězího masa. Tento typ kolagenu ale postupně ustupuje do pozadí, protože vědci objevili nový, takzvaný mořský kolagen.

Mořský kolagen

Populární novinkou na trhu je takzvaný mořský kolagen, který produkují ryby a lidské tělo ho vstřebává zhruba 1,5 krát efektivněji než vepřový nebo hovězí. Navíc je údajně bezpečnější, protože neobsahuje žádné alergeny a není toxický. Nejčastěji se využívá v kosmetice v podobě krémů a jako doplněk stravy v podobě kapslí.

Hydrolyzovaný mořský kolagen

Jde o bioaktivní kolagen, který se získává hydrolýzou, tj. specifickou rozkladnou reakcí, která probíhá šetrným způsobem a umožňuje tak získat kvalitní a čistý kolagen a uchovat tak jeho biologické hodnoty. Takto připravený kolagen se nazývá také živý či biologicky aktivní kolagen. Tato hydrolyzovaná bioaktivní forma kolagenu je v současnosti velmi oblíbená.

Veganský kolagen

Kosmetický průmysl nabízí i nezvířecí alternativu, ale zatím pouze ve formě produktů, které se nanáší na pleť. 

Kolagenové injekce

Možná vás teď jako první napadne, že injekce kolagenu budou dominovat estetické medicíně, ale to byste se spletli.  Injekce pomáhají především lidem s problémy s klouby a kostmi. Injekční podání zaručuje, že kolagen doputuje přesně tam kam má, a navíc ještě pomáhá se stimulací jeho přirozené výroby v těle. Podle lékařů jde o léčbu bolesti bez rizika lékových interakcí a bez zásadních nežádoucích účinků. O možnostech léčby kolagenovými injekcemi se poraďte se svým lékařem.

Věděli jste, že ...

...přemíra sacharidů a předně rafinovaných cukrů vede k tvorbě zánětu a může ničit náš vlastní kolagen?

...aminokyselina kolagenu profyl-hydroxyprolin, jemné vlákno struktury kolagenu, napomáhá k vlastní syntéze kyseliny hyaluronové? Ta chrání  před předčasným stárnutím nejen pleť, ale i kůže, vazů, kloubů a cév. 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Doplňky stravy na klouby a kosti Doplňky stravy a vitamíny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.