Lékárna.cz

Jarní úklid, očista duše i domácnosti

Jaro už je tady a tak je na čase pustit se do pořádného jarního úklidu domácnosti. Slunce začíná svítit více a nemilosrdně odhaluje všechny šmouhy, praskliny a nánosy prachu, které se v zimní šedi lehce schovaly. Je to příležitost zbavit se věcí, které už v životě nechceme nebo nepotřebujeme a udělat prostor pro nové věci, zážitky i zkušenosti.

Jarní úklid, očista duše i domácnosti
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak na jarní úklid 

Jakou místností začnete, je vlastně jedno. Každý, kdo se v domácnosti vypořádává s úklidem, má svou zažitou rutinu. Co ale doporučíme, je udělat celý jarní úklid domácnosti za jeden den. Je to efektivnější než uklízet po večerech jednu místnost za druhou, a navíc až po týdnu skončíte, budete mít pocit, že můžete rovnou začít znovu.

Na co se zaměřit

Jarní úklid musí jít do hloubky, měl by vám totiž vydržet po celý rok, abyste pak mohli uklízet jen povrchově. Je proto důležité zaměřit se na věci, které přes rok běžně míjíme. 

  • skříně a dokumenty
  • spíže a sklep
  • záclony, koberce
  • okna
  • stropy a zdi
  • podlahy


Skříně a dokumenty

Pryč se vším zimním a pryč se vším co nenosíte a nosit nebudete. Dejte to na charitu, věnujte kamarádce nebo odneste do second-handu. Jaro vám dává příležitost vyčistit si svůj prostor, a i po praktické stránce – staré oblečení je lapač prachu. Udělejte si čas i na kancelář a projděte všechny dokumenty, vyřaďte ty neaktuální a udělejte si pořádek ve smlouvách a dalších papírech, které potřebujete mít po ruce. 

Spíže a sklep

Projděte si všechny místnosti, kde skladujete zásoby jídla. Jaro je období nového života, a to znamená i toho hmyzího. Moly, mravence a další živočichy najdeme v mouce, strouhance, koření, luštěninách a dalších potravinách, které jsou třeba dlouho otevřené a špatně uschované. Projděte si všechny sklenice, zavařovačky a pytlíky a přesypejte jejich obsah do nových, čistých nádob a tašek. 

Záclony a koberce

Celoroční lapače prachu, je na čase sundat, vyklepat, vyvařit, vyprat a znovu pověsit. 

Okna

Pro někoho prokletí, ze kterého ho zachrání jen úklidová služba, nebo zázračné okenní vysavače. Můžeme ale zaručit, že čistá okna dělají zázraky a váš domov bude hned vypadat uklizeněji a čistěji.

Stropy a zdi

Je třeba vymést pavučiny, opravit drobné prasklinky, odstranit ze zdí otisky rukou a jiné nečistoty.

Podlahy

Tady je na místě opatrnost, protože každá podlaha vyžaduje jiné zacházení. Dřevo a laminát neošetřujeme ničím jiným než speciálně na to určenými prostředky. Opatrně také s vodou, tyto typy podlah ji příliš neocení. Podlahy si nechte až nakonec úklidu a nezapomeňte vytřít i vyssát. 

Pár tipů na konec

Pořiďte si dobré vybavení na úklid. Patří sem třeba kvalitní vysavač nebo prodlužovací tyč. Kupte si různě barevné hadříky z mikrovlákna a používejte jednu barvu na určitou místnost v domě. Zamezíte tím roznášení bakterií z jednoho hadříku po celé domácnosti. 

Při úklidu postupujte systematicky a vše si předem naplánujte. 

Nepřehánějte to s množstvím úklidových prostředků a používejte je přesně na to, k čemu slouží. Třeba jar nepatří na podlahu ani na dřevěný nábytek. Někdy vám místo chemických čističů vystačí i ocet nebo jedlá soda. V kuchyni připravujete jídlo, a tak se vyhněte používání chemických úklidových prostředků a raději zvolte ty ekologické přípravky z drogerie

Jarní úklid může vypadat jako velká nepříjemnost, ale berte to jako možnost udělat si domácnost hezčí, čistší a projasněnější. A kdo ví, třeba při úklidu najdete nějaké zapomenuté poklady. 

Jednou ze společností, která má s úklidovými prostředky (ale nejen s nimi) velké zkušenosti a dodává zákazníkům nejen klasické čistící prostředky, ale také prostředky plně rozložitelné a ekologické, je společnost Drogerie Madel. S její zástupkyní, paní Martinou Dobšákovou, odbornicí na složení výrobků si povídala Radka Malečková z marketingu Lékárna.cz:

Vaše společnost má v nabídce širokou řadu úklidových prostředků, které spadají do kategorie ekodrogerie. To, že jsou šetrné k přírodě je jasné. Jak jsou ale účinné v porovnání s běžnými přípravky, které jsou v domácnostech běžně k vidění?

Veškeré výroby řady Winni´s máme osobně vyzkoušené a také ze zkušeností zákazníků, kteří se pro sortiment vrací a chválí si jej můžeme říct, že jsou velice účinné. Výrobce si zakládá nejen na šetrnosti k životnímu prostředí, ale právě také na kvalitě a účinnosti výrobků, aby splňovali prací a čisticí schopnosti, jakou zákazník očekává, ale i aby jej překvapili něčím navíc. Tím navíc je právě certifikace SKINECO, která nám zaručuje testování pro lidskou pokožku a všechny výrobky s tímto logem, které se dostávají do přímého kontaktu s kůží jsou hypoalergenní, nedráždí, jsou vhodné pro jemnou, citlivou pokožku i dětskou nebo ekzematickou. Navíc jsou výrobky řady Winni´s testovány na prahovou hodnotu obsahu niklu, kobaltu a chromu, jelikož tyto těžké kovy u řady lidí vyvolávají alergie, což také není běžným standardem u výrobků.  

Když se řekne jaro, každé hospodyňce vytane na mysli jarní úklid. Většinou se skládá nejen z běžného úklidu kuchyně, obývacích částí bytu, koupelny či wc, ale zahrnuje i mytí oken či jinak nedostupných povrchů. Můžete tedy doporučit, které z vašich ekologických přípravků jsou pro velký jarní úklid vhodné? 

Winni´s Multiuso je univerzální čistič jak na okna, tak veškeré plochy v domácnosti, šikovný pomocník při stírání prachu, mnohem raději stírám prach namokro, než suchou prachovkou, kde se mi víří do vzduchu a můžu jej po hodině uklízet znovu.

Winni´s Sgrassatore je odmašťovač, který použijete při běžném úklidu mastných ploch v kuchyni, ale také právě při jarním úklidu ploch, které uklízíme jednou za čas a neradi, jako je mastná mřížka digestoře, trouba, horní plocha skříněk na kuchyňské lince, kde se také ráda usazuje mastnota při vaření v kuchyni.

Pak tu máme Winni´s Pavimenti, který každodennně používáte pro mytí podlah, ovšem použijete jej i při jarním úklidu balkonu, lodžie nebo jej lze použít i pro čištění venkovní terasy a nábytku, jelikož je plně rozložitelný a svým složením je přívětivý i k okolní přírodě.

Na silný vodní kámen v koupelně a kuchyni mohu doporučit Winni´s Anticalcare na bázi kyseliny mléčné, opět plně rozložitelný prostředek.

Veškeré výrobky Winni´s můžete použít při úklidu chaty, chalupy nebo zahradní chatky, jelikož jejich složení je plně rozložitelné a vhodné pro domovní biologické čističky odpadních vod. A co víc, jsou hypoalergenní, takže Vás nebudou dráždit ke kašli, ani nehrozí alergické reakce kůže. Samozřejmě, to že použijete prostředek jemný pro vaše ruce, neznamená, že nepoužijete rukavice, jelikož nevíte, jaké alergeny nebo škodlivé látky jsou na čištěném povrchu.  

Ve vaší nabídce jsou i produkty bio kosmetiky. Jako novinku jste uvedli denní a noční krém, oční krém, tělový krém a pleťové sérum. Budete nabídku těchto produktů rozšířovat? Na co se mohou zákazníci (a hlavně zákaznice) těšit?

Zatím nemáme informace, ale výrobce Madel SPA si na značce Winni´s nechává záležet. Každý rok nám výzkum představí nějakou novinku do portfolia, ať už do řady čističů, pracích gelů, tělové kosmetiky nebo právě nové pleťové kosmetiky. Ono uvést na trh něco nového není jednoduché, právě proto, že výrobce klade důraz na dostatečnou účinnost výrobku, aby plnil funkci použití na 100%, ale zároveň, aby zůstal dostatečně šetrný k životnímu prostředí a jemný k pokožce a uživateli. Takové testování vyžaduje především mnoho času, proto nelze každý měsíc přinést něco nového. Například pleťová kosmetika má klinické testování, které zabere i několik let. Zde musím vyzdvihnout, že především denní krém má velmi pozitivní recenze zákaznic. Je jemňoučký, neštípe ani přesušenou pokožku a obsahuje slídu, která plet krásně rozjasní a roztřpytí a po nanesení na obličej působí dojmem lehkého makepu, který už není třeba nanášet, což je myslím senzační.    

Pokud by se některý ze zákazniků či zákaznic chtěl informovat podrobněji o složení výrobku či vhodnosti použití, kam se může obrátit?

Máme vlastní infolinku pro zákazníky, kam se mohou v případě dotazů obracet ať už mailem odeslaným na brno@madel.cz;  nebo telefonicky na číslo 733 506 431.

Témata článku
Ženy
Navštivte související produktové kategorie
Eko drogerie Úklidové prostředky Prací prostředky

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.