Lékárna.cz

Jak přežít silvestra ve zdraví. Připravte se na konec roku a do toho nového vykročte svěží

Vánoce jsou sice svátky klidu, ale pro naše tělo představují pořádnou nálož. Poctivě odpočíváme a náš jídelníček je opravdu pestrý. Knedlíčky, chlebíčky, vanilkové rohlíčky. V nemírném množství nic jiného, než kalorické hřebíčky do rakve. Skutečnou zatěžkávací zkouškou jsou pak silvestrovské oslavy. Jsou ale věci, na které byste neměli zapomínat ani poslední den v roce. A také pro vás máme pár tipů, které vás na Nový rok postaví na nohy!

Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Na poslední den v roce se většina z nás těší a chce ho pořádně oslavit. A čím poctivější bude vaše příprava, tím bujařejší večírek bude. Je potřeba, abyste i silvestr uchopili s trochou zodpovědnosti. Co je potřeba zařídit?

Zkontrolujte lékárničku

Chápeme, že o svátcích asi nemáte pomyšlení na kontrolu lékárničky, ale nepodceňte to. Stát se může ledacos a vy byste měli být připraveni. Se silvestrem a odpalováním ohňostrojů se samozřejmě nese i riziko úrazu. Proto ještě před posledním dnem v roce otevřete svou domácí lékárničku, ve které by neměly chybět především náplasti, obinadla, desinfekční roztok, nejrůznější léky na nachlazení a také léky na tlumení bolesti.

U všech léků, kapek a mastí, které jsou součástí vybavení lékárničky, nezapomeňte zkontrolovat datum expirace a případně prošlé přípravky vyměnit. Taková obyčejná náplast nebo brufen se vám po silvestru může skutečně hodit!

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Držíte se po celý silvestrovský večer na uzdě jenom kvůli obavám z rána? Tak je nemějte. Máme pro vás pár fíglů, díky kterým vám ráno bude hej. Nejdříve musíte vědět, co se vlastně s vaším tělem děje, když máte kocovinu. Alkohol prochází žaludkem a střevem a dostává se do krve. V játrech, která čistí krev, vzniká z alkoholu toxická látka způsobující nevolnosti. Bolest hlavy má zase na svědomí dehydratace (alkohol totiž působí močopudně).

Hned po probuzení si připravte vyprošťovák. Jedná se o šumivé tablety nebo sáčky, jejichž obsah rozpustíte ve vodě. Snižují kyselost žaludečních šťáv, uklidňují žaludek, pomáhají s trávením těžkého jídla a dodávají energii. Pokud si svou lékárničku zapomenete tímto vyprošťovákem vybavit, sáhněte po tom, co máte doma. Tady je pár babských rad na kocovinu:

  • Po ránu nepijte kávu, protože překyseluje žaludek a vůbec by vám nepomohla. Raději si dejte poctivý vývar. Doplníte tak vodu a důležité minerály a vitamíny.
  • Vymačkejte si do sklenice vody citrón a vypijte ji. Pomáhá i mátový čaj.
  • Tohle je sice pro otrlé, ale zkuste si dát sklenici mléka. Mléko totiž neutralizuje a zbaví vás překyselení. Pomáhá na pálení žáhy po alkoholu. Uvidíte, že vám bude lépe!
  • Odpočívejte. Pokud nevydržíte ležet, vydejte se na krátkou procházku. Čerstvý vzduch a chlad vám udělá dobře.

Kocovině však můžete především předcházet. Jako poslední večer vypijte vodu, nikoliv víno nebo tvrdý alkohol. Jak už jsme si řekli, alkohol dehydratuje, takže panáky, koktejly a sklenky vína prokládejte vodou. Snažte se celý večer pít jenom jeden druh alkoholu. Také se nezapomeňte najíst.

Trávíte silvestra raději doma, v klidu a po půlnoci jdete spát? Pak se vám určitě budou hodit špunty do uší. Ohňostroje, rachejtle a petardy vás už rušit nebudou.

My si silvestr užíváme. Naši domácí mazlíčci však nikoliv

Jestliže máte domácího mazlíčka, sami nejlépe víte, jak je pro něj konec roku stresující. Rachot z ohňostrojů slyší mnohonásobně silněji než my. U koček je to jednodušší než u psů. Zalezou si na nejklidnější místo v bytě - pod postel, do skříně... kam uznají za vhodné. Tam silvestra přečkají. Psi však většinou reagují mnohem hůře.

Pokud máte doma pejska, který se ohňostrojů bojí, nikdy ho nenechávejte doma samotného, protože by si mohl ublížit. Vezměte si ho k sobě a uklidňujte ho hlazením, mluvte na něj, snažte se ho zabavit, aby hluk tolik nevnímal. Potřebuje z vás cítit klid a být v bezpečí. Krajním řešením jsou pak sedativa, která vašemu mazlíčkovi předepíše pouze veterinář.

Přejeme vám, abyste silvestra oslavili přesně tak, jak to máte nejraději. Ať máte klidné ráno bez bolehlavu a nevolností a vykročíte do nového roku tou správnou nohou!

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.