Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Intolerance laktózy

Intolerance laktózy

Intolerance laktózy bývá často zaměňována s alergií na mléko (mléčnou bílkovinu). Tato metabolická porucha je jednou z nejčastějších potravinových intolerancí.

Intolerance laktózy

Příčina tohoto onemocnění vzniká v důsledku neschopnosti organismu produkovat laktázu, což je enzym zodpovědný za rozklad laktózy na jednodušší cukry (galaktózu a glukózu), které tělo lehce stráví. Pokud laktóza není takto zpracována, zůstává ve střevě přebytečná a dochází k jejímu kvašení a průjmům. Podle statistik je v České republice téměř 20 % lidí, kteří neprodukují dostatečné množství enzymu laktáza, což vede k problémům při trávení mléka a mléčných výrobků.Tato metabolická porucha štěpení mléčného cukru vzniká již při narození.

Všechny druhy mléka obsahují mléčný cukr neboli laktózu. Tento cukr se v trávicím ústrojí rozkládá za pomoci enzymu laktáza na fragmenty, které se pak vstřebávají do krevního oběhu. Je-li laktázy nedostatek, vznikají v trávícím traktu různé látky a plyn, které střevo dráždí a vyvolávají koliku a průjem. Vzhledem k tomu, že se jedná o metabolickou poruchu, je toto onemocnění celoživotní. S věkem může dojít k mírnému zlepšení.

Jaké jsou symptomy onemocnění?

  • pocit plnosti
  • bolesti a křeče břicha
  • pálení žáhy
  • střevní potíže – kyselý kvasný průjem

 

Příznaky nesnášenlivosti

Příznaky nesnášenlivosti mléčného cukru se u každého člověka může projevit různě intenzivně. Intenzita závisí na množství konzumovaného cukru a také stupně intolerance laktózy.

Nesnášenlivost laktózy je možno zjistit několika způsoby. Váš lékař může udělat krevní testy nebo může provést analýzu dechu po požití laktózy. Při tomto testu se podává 50 g laktózy. Dechový test se měří obsahem vodíku ve vydechovaném vzduchu. Při nesnášenlivosti mléčných výrobků je třeba pamatovat na suplementaci vápníkem a popř. na dostatek jiných zdrojů kvalitních bílkovin.

Je-li diagnostikováno onemocnění nesnášenlivost laktózy, lékař vám sdělí, že je třeba dodržovat dietu a stanoví její druh. Bude vás také informovat jak se stravovat, jakým způsobem připravovat pokrmy a jaká je nabídka vhodných potravin. Jediným přirozeným zdrojem laktózy je mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty, máslo, smetana…). Osoby trpící vysokou nesnášenlivostí mléčného cukru by měly pozorně sledovat etikety na výrobcích, aby se vyhnuly případným reakcím na laktózu.

Skvělou náhradou mléka je například Zajíc Natural, Zajíc Plus, Zajíc s příchutí smetany, Zajíc pohankový, Zajíc rýžový nebo Zajíc s vlákninou. Sójový nápoj Zajíc natural je nejprodávanější druh rostlinného nápoje na českém trhu. Sojové nápoje řady Zajíc se používají jako zdravá a chutná náhražka kravského mléka, patří do skupiny přírodních rostlinných produktů. Neobsahují cholesterol, laktózu a jsou přirozeně bezlepkové. Mezi další přednosti patří vysoká výživnost, lehká stravitelnost a snadná příprava.. Uvítají jej také zájemci o zdravou výživu. Nápoje Zajíc jsou vhodné zejména k přípravě pokrmů: nápojů, koktejlů a kakaa, k přípravě cereálních snídaní, pudinků, polévek, omáček a těsta, jako vynikající přísada do kávy a čaje a všude tam, kde se používá kravské mléko.

Veronika Martincová DiS.

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám