Lékárna.cz

Impetigo

S nepříjemnými příznaky tohoto onemocnění se potýká až 10 % dětí ve věku 3-7 let. Jak toto kožní onemocnění rozeznat, léčit a jak mu předcházet, se dozvíte v našem článku.

Impetigo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je impetigo

Jedná se o bakteriální nezávažné onemocnění kůže, které se projevuje puchýřkovitou vyrážkou. Je vysoce nakažlivé a mohou jím trpět dospělí i děti. Nejčastěji se projevuje na obličeji, ale může se objevit kdekoliv po těle. Původcem onemocnění jsou bakterie Stafylokok a Streptokok. Tyto bakterie se normálně vyskytují na kůži, ale pokud je narušena integrita pokožky, mohou vyvolat právě onemocnění impetigo.

Co může narušit povrch kůže:

  • pokousání zvířetem nebo hmyzem,
  • trauma na kůži,
  • pořezání či poškrábání (například i při holení)
  • a někdy se může impetigo objevit i na zcela zdravé pokožce.

Jak se impetigo projevuje

Narušeným povrchem kůže nebo drobnou rankou se bakterie stafylokoka a streptokoka dostávají do hlubších vrstev kůže, kde začínají růst, množit se a mohou způsobit záněty na povrchu pokožky. Nejčastěji se jedná o zarudnutí, bolest, zteplání, svědět a otok.

Nakažlivost a věk

Impetigo je vysoce nakažlivé a přenáší se tekutinou z praskajících puchýřků na kůži. Rychle se šíří v dětských kolektivech (například ve školách) a dospělí jím mohou trpět po prodělání nemocí jako je rýma, nachlazení nebo chřipka.  

Mezi rizikové faktory patří:

  • Věk - onemocnění se častěji rozvíjí u malých dětí, protože nemají tolik vyvinutý imunitní systém, infekcím se navíc daří v kolektivech,
  • Kontakt s nakaženým - stačí si například otřít ruce do stejného ručníku jako nakažený, použít jeho oblečení a pokud máte na kůži drobnou oděrku, můžete se snadno nakazit.
  • Pobyt ve vlhkých a teplých podmínkách, což jsou ideální pro množení bakterií.
  • Kontaktní sporty a velké kolektivy.
  • Jiná chronické onemocnění kůže, například atopický ekzém.
  • Větší riziko nakažení mají i osoby s metabolickými problémy (cukrovka) a oslabenou imunitou, při kterých je snížena funkce imunitního systému.

Obraťte se na svého lékaře

Pokud máte podezření, že trpíte vy nebo vaše dítě impetigem, doporučujeme navštívit vašeho ošetřujícího lékaře, který podle závažnost a rozsahu poškození pokožky nasadí odpovídající léčbu. 

Prevence proti impetigu

  • dodržujte základní hygienické návyky,
  • nepůjčujte si mezi sebou ručníky, oblečení a další hygienické pomůcky - ani  v rámci rodiny či přátel,
  • pokud se ocitnete v prostředí, kde se impetigo vyskytovalo, dbejte na zvýšenou pozornost při ošetření vlastních ranek na kůži a důkladně si umyjte ruce nebo použijte antibakteriální mýdlo či gel,
  • jste-li vy nebo někdo z rodiny již infekční, použijte po každé koupeli čistý ručník a po dotyku s ložiskem dbejte na správnou hygienu rukou, abyste zamezili dalšímu šíření.

Příznaky a projevy

Projevy impetiga mohou být dvojího charakteru – bulózní a nebulózní

  • Nebulózní (neboli cantagiosa), je velmi nakažlivé a jedná se o nejčastější formu onemocnění. Projevuje se jako bolák červené barvy a může se vyskytovat kdekoliv na děle, ale nejčastěji na obličeji, nosu nebo rtu. Skvrna se postupně přeměňuje v puchýřek naplněný tekutinou. Ten nakonec praskne a na jeho místě se vytvoří žlutohnědý strup, tzv. medová krusta. Strupy často nepříjemně svědí, ale nejsou bolestivé.
  • Bulózní, je méně časté a postihuje více novorozence nebo menší děti do 2 let. U dětí se často objevuje v místě zapářky – na trupu nebo v ohybu končetin. Puchýřky nejsou bolestivé, naplněné vodou s červenými okraji.
  • Další možnosti projevu impetiga je tzv. folikulitida. Jedná se o zánět vlasových váčků způsobených stafylokokem. V zasažených místech je často hnis, svědí a pálí.

Folikulitida ve vlasech a péče

Na folikulitidu ve vlasech je vhodné používat antibiotické nebo protiplísňové krémy a léčebné šampony. Rovněž se na postižená místa mohou přikládat teplé obklady z vinného octa, které snižují svědění.

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Léčba impetiga

Na impetigo je nejúčinnější zastavení nákazy, zmírnění příznaků, podpora hojení a zacelení kůže. V lehčích případech stačí rány dezinfikovat, ale ve většině případu je léčba doplněna o aplikaci antibiotik. Aby se mohla antibiotika správně vstřebávat, doporučuje se odstranit krustu a nanášet mast přímo na ránu. Rovněž můžete provádět oplachy roztokem hypermanganu a poté nanést mast.

Při léčbě dodržujte:

  • Správnou hygienu, kůži si myjte antibakteriální mýdlem.
  • Po utírání postižených míst používejte jednorázové papírové utěrky nebo ručníky.
  • Každý den měňte ložní povlečení a ručník nemocného.
  • Prádlo a ručníky perte na vysokou teplotu nebo vyvářejte.
  • Při ošetření postižených míst používejte rukavice, abyste nepřišli do kontaktu s infekcí a nevystavili se tak nakažení.
  • Dětem pilujte a stříhejte nehty, aby si infekci škrábáním neroznášely dále po těle.

Přírodní cestou na impetigo

Vzhledem k charakteru tohoto infekčního onemocnění nám z přírody pomohou všechny bylinky či doplňky stavy, které podporují přirozenou obranyschopnost organismu. Nebojte se tedy využít sílu přírody a podpořit hojení kůže i zevnitř. Bylinky na přirozené fungování imunity najdeme všude kolem nás, ať už jde o řepík, dobromysl, nebo echinaceu. V kuchyni sáhněte po česneku a medu.

Domácí péče s bylinkami

K podpoře hojení bolestivých ložisek lze použít obklady z bylin, jako je odvaz z řepíku lékařského nebo měsíčku. Odvar působí svíravě, čistí a mírně vysušuje. Ošetřit ložiska můžete následně jemnou vrstvičkou měsíčkové nebo konopné masti.

(PharmDr. Kamila Horníčková)

Zdroje: Lékárnické kapky

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Kosmetika a hygiena Dermokosmetika

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.