Účinky hořčíku
Hořčík má v těle spoustu důležitých funkcí. Podílí se na procesu dělení buněk a udržení normálního stavu zubů a kostí. Je důležitý při syntéze bílkovin. Přispívá k elektrolytové rovnováze a normálnímu enrgetickému metabolismu. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a svalů. Podporuje psychiku a snižuje míru únavy a vyčerpání.
Zdroje hořčíku
Pokud konzumujete pestrou stravu, nemusíte se nedostatku hořčíku bát.
Najdete ho hlavně v celozrnných obilninách, luštěninách, špenátu, semenech a bramborách. Hořčík nachází i ve fících, banánech, datlích, sušených meruňkách, avokádu, mandlích, kešu či quinoe. Jedním z nejlepších zdrojů hořčíku je kakao a kvalitní hořká čokoláda.
Nedostatek hořčíku
Pokud máte nedostatek hořčíku můžete pociťovat příznaky jako jsou:
- úbytek energie,
- únava,
- podrážděnost,
- vyšší náchylnost ke stresu,
- nespavost,
- svalové křeče (křeče v lýtkách, cukání v oku,..),
- bušení srdce,
- větší lámavost nehtů,
- vypadávání vlasů,
- častá chuť na čokoládu.
Dlouhodobý nedostatek hořčíku v těle může vést i k závažným onemocněním.
Nadbytek hořčíku
Předávkování hořčíkem je možné při vysokém příjmu hořčíku. Při doplňování a nepřekračování doporučených dávek většinou nevzniká.
Objevit se může:
- nechutenství,
- zvracení,
- průjem,
- nadýmání,
- křeče v břiše.
Pokud se tyto stavy objeví, hořčík vysaďte.
Doporučená denní dávka hořčíku
Doporučená denní dávka hořčíku je 375 mg.
Pokud se domníváte, že máte nedostatek hořčíku, především jestli vás trápí výše uvedené obtíže, můžete hořčík doplnit pomocí některého z nabízených potravinových doplňků.
Hořčík je jako jeden z mála minerálů vstřebatelný i kůží. Proto lze k jeho doplnění využít i hořčíkový olej nebo Epsomská sůl, ze které si uděláte koupel.
Jaký hořčík vybrat
V doplňcích stravy a lécích je hořčík dostupný ve formě různých hořečnatých solí - citrátu, laktátu, chelátu nebo oxidu. Tyto formy mají i různou míru vstřebatelnosti. Nelépe se v těle vstřebávají organické formy hořčíku ( citrát, laktát, orotát, malát a bisglycinát ), hůře vstřebatelné a využitelné jsou anorganické formy hořčíku (oxid).
Hořčík a vápník
Hořčík se vstřebává ze střeva.
Jeho vstřebávání může snížit
- vysoký příjem vápníku,
- fosfátu a zinku,
- vysoký příjem tuků a sacharidů a
- nedostatek vitamínů skupiny B (B6, B1 a B2).
Ideální poměr příjmu hořčíku a vápníku by měl být 1:2. V tomto poměru se oba prvky správně vstřebávají a vzájemně se "nevytěsňují".
Kdo potřebuje hořčík
Zvýšenou potřebu hořčíku mají lidé, kteří konzumují velké množství živočišných tuků a bílkovin, sladkostí, výrobků z bílé mouky, soli a alkoholu. Hořčík přidejte do stravy i pokud trpíte diabetem, stresem, sportujete či máte jinak zvýšenou fyzickou aktivitu. Hořčík je důležitý i v těhotenství a při kojení. Aby tělo hořčík co nejlépe využilo, užívejte ho společně s vitamíny skupiny B, především B6, a to pozdě večer nebo brzy ráno.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.