Lékárna.cz

Hliníkové soli a parabeny v antiperspirantech a deodorantech. Máme se bát?

Antiperspiranty a deodoranty používáme denně, měli bychom tedy sledovat i jejich složení a vybírat si jen antiperspiranty a deodoranty bez hliníkových solí? Dozvíte se, jak fungují antiperspiranty při pocení a poradíme, jak si vyrobit domácí antiperspirant.

Hliníkové soli a parabeny v antiperspirantech a deodorantech. Máme se bát?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Sledujte složení antiperspirantů a deodorantů

Antiperspiranty a deodoranty patří do našeho každodenního života, bereme je za samozřejmost. S tím, jak roste zájem o zdravý životní styl, nás ale stále více zajímá i složení kosmetiky, kterou denně používáme. Škodlivost hliníkových solí a parabenů v antiperspirantech a deodorantech je velkou otázkou, na kterou neexistuje tak jednoduchá odpověď.

O účincích hliníkových solí a parabenů se vedou diskuze již několik let a byly na ně vypracovány i lékařské studie, například od amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny z let 2002-2006. Hned na úvod musíme uvést, že nebylo prokázáno, že by používání antiperspirantů a deodorantů mělo vliv na vznik rakoviny prsu. Kdo se ale chce vyhýbat podobným látkám, může vybírat z poměrně široké nabídky antiperspirantů bez hliníkových solí.

Antiperspiranty a pocení

Proč vlastně tyto látky v antiperspirantech vůbec jsou? Parabeny slouží jako konzervační látky. Hliníkové soli zase omezují pocení. Na výrobku jsou uvedené pod názvy aluminum zirconium, aluminum chlorohydrate nebo aluminium chloride. V podstatě zablokují potní žlázy a tím zásadně omezí tvorbu potu a následného pachu. Pot sám o sobě totiž není nijak cítit, nežádoucí zápach způsobují až bakterie. Princip deodorantů se liší - ty pachy pouze překrývají.

Možná jste už zaslechli tvrzení, že zablokováním potních žláz neumožňujeme tělu, aby vyplavovalo toxiny, které se pak hromadí uvnitř. Je ale nutné uvědomit si, že pot slouží pro termoregulaci organismu. Ničení škodlivých látek v těle mají na starosti játra a ledviny. Z tohoto důvodu se tedy antiperspirantů a deodorantů bát rozhodně nemusíte.

Riziko rakoviny prsu

Pokud se jako žena bojíte, že vám kvůli používání antiperspirantů hrozí rakovina prsu, ze všeho nejdřív byste měla věnovat pozornost jiným faktorům, které představují mnohem vyšší riziko. Tím je především váš životní styl, dědičné dispozice i užívání hormonální antikoncepce. Odborníci se shodují, že na vzniku rakoviny prsu se podílí několik vzájemně prolínajících se faktorů. V každém případě je vždy žádoucí udržovat tyto faktory na minimu.

Přímá souvislost hliníkových solí a rakoviny není prokázána, ale některé výzkumy poukazují na to, že mohou způsobovat změny v estrogenových receptorech. A právě hormon estrogen může podporovat růst rakovinových buněk. Podobné riziko představují i parabeny, které jsou součástí nejen antiperspirantů a deodorantů, ale i mnohé další kosmetiky. Na naše tělo tak působí hned z několika stran. Pokud si tedy můžeme vybírat, jestli zvolíme antiperspiranty bez hliníku, nebo s hliníkem, vždy je lepší rozhodnout se pro ty bez hliníku.

Jak si vyrobit domácí antiperspirant bez hliníkových solí

Neradi se spoléháte na složení uvedené na obalu výrobku a raději si kosmetiku vyrábíte sami? Pak vás určitě potěší, že příprava domácího antiperspirantu není vůbec složitá. Zvlášť, když vyzkoušíte tyto recepty:

Domácí deodorant ve spreji

  • 5 g yzopu lékařského (sušený)
  • 100 ml bílého vína
  • ocet
  • éterický olej

Sušený yzop (působí proti pocení) nasypte do vína a nechte ho přes noc louhovat. Další den víno přeceďte a přidejte do něj lžíci octa. Vůni dodáte deodorantu pár kapkami oblíbeného éterického oleje. Hotový deodorant přelijte do lahvičky se sprejem a používejte ho úplně stejně jako ten z obchodu. Výhodou je, že nezanechává skvrny na prádle.

Tuhý domácí deodorant

Smíchejte 3 lžíce jedlé sody a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Ovoňte několika kapkami esenciálního oleje. Postupně do směsi vmíchejte asi 6 lžic kokosového oleje. Míchejte, dokud směs nepřestane kapat a dostane tužší strukturu. Na tělo ho nanášíte pomazáním, podobně jako krém. Skvěle poslouží nejen do podpaží, ale třeba i na nohy.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.