Lékárna.cz

Glukosamin - pomocník našich kostí

Osteoartróza vznikající v důsledku opotřebení kloubní chrupavky sužuje mnoho starších osob ale i poměrně mladých sportovců. Nedostatečně vyživovaná chrupavka podléhá dlouhodobé a zvýšené zátěži, ztenčuje se a praská, což vede k bolestivosti a omezení pohybu v postiženém kloubu. Jednoduchou cestou, jak doplnit potřebnou výživu, je konzumace chrupavek.

Glukosamin - pomocník našich kostí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Proč nemusí pes k ortopedovi

Žvýkání kostí známé u psů, ale i u některých lidských kultur, pomáhá mimo jiné zajistit dostatečný přísun látek důležitých pro výstavbu vlastní kostry a kloubního aparátu. Protože konzumace chrupavek a kostí je přeci jen pro člověka poněkud nepohodlná, byla snaha účinné látky chemicky izolovat a podávat samostatně. Jednou z takto získaných látek byl právě glukosamin sulfát.

Jak glukosamin působí

Glukosamin je normální součástí kloubních chrupavek. Pomáhá udržovat jejich pružnost a hladkost. Přestože si naše tělo dokáže vyrobit glukosamin samo, zvýšenou potřebou spojenou se stářím, větší zátěží, nesprávnou výživou nebo kloubním onemocněním je vhodné hradit pomocí léčivých přípravků.

Glukosamin se vstřebává ze zažívacího traktu a ukládá se v kloubních chrupavkách. Chrupavka se tak stává pružnější a odolnější. Důsledkem je zmírnění bolesti a zvětšení rozsahu pohybu.

Kde najdete glukosamin

Glukosamin se podílí na stavbě kloubní chrupavky, největší množství této látky najdeme proto právě tam. Konzumace kostí a chrupavek není pro člověka většinou přijatelná, oblíbenou se proto stala především možnost hradit jeho nedostatek pomocí léčivých přípravků.

Jak se projeví nedostatek glukosaminu

Stárnutí našeho těla je spojeno se sníženou schopností vytvářet dostatečné množství glukosamin sulfátu. Důsledkem je opotřebení kloubní chrupavky a postupné omezení hybnosti kloubu. Onemocnění se nazývá osteoartróza. Boj s touto nemocí je většinou obtížný a nezřídka končí pro pacienta náhradou kloubu umělým implantátem – tzv. endoprotézou.

Potíže při užívání glukosaminu

Výjimečně se při užívání mohou vyskytnout žaludeční obtíže, nadýmání, zácpa nebo průjem. Z lékových interakci je třeba upozornit na možnou potenciaci nežádoucích účinků při současném užívání tetracyklinu nebo penicilinu.

Kdy a jak glukosamin užívat

Doporučená běžná dávka glukosaminu je 500 mg třikrát denně.

Glukosamin poskytuje úlevu od bolestí kloubů. Pomáhá zvětšit rozsah hybnosti kloubů a podporuje hojení stárnoucích a poškozených kloubů. Používá se v prevenci osteoartrózy a všech dalších forem degenerativních onemocnění kloubů spojených s věkem. 

Ústup obtíží se většinou nedostaví okamžitě. Průměrná doba nástupu účinku se pohybuje od 2 do 8 týdnů. Příznivé účinky jsou však dlouhodobé a řeší samotnou podstatu obtíží. Navíc je možné přípravek kombinovat s tradičními bolest zmírňujícími prostředky.

Glukosamin je vhodné užívat jak preventivně – tj. ve snaze předejít rozvoji osteoartrózy – tak i ke zmírnění již probíhajícího kloubního onemocnění.

O jeho užívání se poraďte se svým lékařem.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Doplňky stravy na klouby a kosti Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.