Lékárna.cz

Děti a čištění zubů. Může je bavit?

Čištění zubů patří k základním hygienickým návykům a mělo by být pro děti přirozenou součástí dne. Kdy s ním začít? A jak malé neposedy udrže pár minut v klidu před umyvadlem?

Děti a čištění zubů. Může je bavit?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

První čištění zubů

Péče o dětský chrup začíná s prvním zoubkem. Ty se dětem začnou prořezávat většinou kolem 6. měsíce věku. Zpočátku stačí zoubky očistit navlhčenou gázou či látkovou plenou. Když jich je více, pomůže gumový návlek na prst – prsťáček. Prsťáček doporučují zubní lékaři do doby, kdy má dítě prořezaných 8 zoubků. Stoličky jím už ale nevyčistíte, kolem 9. měsíce tak přichází na řadu první kartáček. Ideální kartáček by měl mít co nejmenší hlavičku a měkká, rovně zastřižená vlákna.

Proč čistit i mléčné zuby

Někteří rodiče si bohužel stále myslí, že není potřeba mléčné zuby čistit, když stejně vypadnou. Opak je pravdou. Dojde-li k předčasné ztrátě mléčného zubu, zůstane po něm na několik let volné místo, než vyroste trvalý chrup. Ostatní mléčné zuby ale mají tendenci volné místo zaplnit, začnou se posouvat a trvalý zub nemá kam vyrůst. To je jedna z hlavních příčin křivých zubů a nutnosti rovnátek. Chybějící zub může přinášet i potíže s mluvením.

Čištění zubů u dětí

Abychom předešli zubnímu kazu, kromě správného čištění zubů je vhodné omezit sladkosti a místo sladkých limonád pít obyčejnou vodu nebo neslazené čaje. Přibližně od 3 let jsou děti schopné si zuby čistit samy. Rodiče však musí dohlížet a zoubky dočišťovat. Děti často zapomínají čistit si zuby zevnitř a na hůře dostupných místech. Většinou kolem 8. roku jsou děti schopné si čistit zuby zcela samy.

Čištění zubů jako hra

Malé děti rády napodobují dospělé a vyhledávají činnosti, které mohou dělat s nimi. A právě toho můžete využít i při učení čistění zoubků. Ukažte jim, že péče o zuby je běžnou součástí dne. Výbornou motivací je detektor plaku. Vypadá jako obyčejný fialový bonbon, který po rozpuštění v ústech obarví místa, kde zůstal nevyčištěný zubní plak. Ukážete tak dětem, že i když zub vypadá čistý, nemusí tomu tak být. Detektor lze použít i před čištěním zoubků. Dítě tak vidí, kolik plaku se na zubech usadilo během celého dne.

Antibakteriální krytky a držáky na kartáčky ve tvaru zvířátek, smajlíků nebo robotů také udělá čištění zábavnějším. I samotné kartáčky jsouk dostání v pestrých tvarech a barvách. Některé dokonce svítí, blikají a hrají.

Sonické kartáčky pro děti

Ovládnout správnou techniku čištění zubů, nevynechat žádné místečko, ale ani nepoškrábat sklovinu přílišným tlakem... to není jen tak. Umí to jen málokterý dospělý a je otázkou, zda to vyžadovat to po malých dětech.

Řešením může být sonický zubní kartáček pro děti. Funguje na principu vysokofrekvenčního stírání - šetřně rozruší a následně setře zubní plak ze zubů i dásní. Z pasty, vody a slin vzniká dynamická vlna, která proniká i do mezizubních prostor a do dásňového žlábku, tyto prostory okysličuje a odplaví škodlivé bakterie.

Dětské sonické zubní kartáčky jsou vhodné už pro 3leté kluky a holky. Vyčistí chrup efektivněji, protože s dětmi komunikují a dobu čištění postupně prodlužují až na doporučené 2 minuty. Využívají veselé melodie, které se mění po 30 vteřinách a tím učí děti rozvrhnout si čištění celého chrupu. Díky výměnným samolepkám kartáček neomrzí a čištění zubů bude stále zábavné.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.