Lékárna.cz

Bambucké máslo - zázrak na pleť i na vlasy

Ve vzdálených afrických tropech rostou posvátné stromy a jeho ořechy jsou základní surovinou pro dokonalý produkt - bambucké máslo. Každému máslovníku trvá zhruba patnáct let než začne plodit, ale čekání se vyplatí. Africké ženy znají už po staletí postup náročné výroby a tajemství si předávají z generace na generaci. Ořechy se musí vařit, ručně loupat, sušit, pražit, drtit a mlít tak dlouho, až je z nich téměř bezbarvý a beztvarý tuk, který umí zázraky.

Bambucké máslo - zázrak na pleť i na vlasy
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Bambucké máslo nebo Shea butter nebo Karité

Bambucké máslo najdeme na trhu i pod názvy Shea Butter nebo Karité. Nejideálnější je pořídit si ho v nerafinované formě, což znamená, že s ním při výrobě příliš nemanipulovali a máslo si tak zachovalo většinu svých vitamínů a kyselin. 

V obchodech hledejte máslo s označením kategorie A. Bambucké máslo se také přidává do kosmetických přípravků, jen se při nákupu ujistěte, že stojí v seznamu ingrediencí na prvních pěti místech. Ingredience jsou řazené sestupně dle použitého množství v daném produktu. 

Co obsahuje bambucké máslo

Obsahuje spoustu kyselin, například olejovou, stearovou, palmitovou či arachidovou. Tyto kyseliny nutí pleť k výrobě kolagenu a také přispívají k redukci jemných vrásek. Bambucké máslo obsahuje spoustu antioxidantů a vitamínů (A,D,E,F).

Věděli jste, že si na bambuckém másle můžete i pochutnat? Používá se třeba jako olej na vaření, podobně jako kokosový olej a také se z něj dá vyrábět čokoláda. 

K čemu využít bambucké máslo

Africké bambucké máslo patří na vlasy i pleť, protože nevytváří mastný filtr a neucpává póry. Doma se vám může hodit na:

  • výrobu přírodní kosmetiky
  • odličovadlo
  • usnadnění hojení odřenin a spálenin
  • skvělý pomocník v boji s roztřepenými konečky
  • ochranu pokožky před vnějšími vlivy (mráz, vítr,..)
  • zklidnění pokožky postižené lupenkou, ekzémy atd. 

Náš tip

Bambucké máslo se hodí na všechny typy pleti, nemusíte se ho bát i když máte hodně citlivou pokožku, je to šetrný pomocník. Pokud si ho chcete extra užít máme pro vás relaxační tip, přidejte si bambucké máslo do vany (zhruba dvě lžíce másla) a užijte si dvaceti minutový relax. Uvidíte, jak spokojená bude pokožka na celém těle.  

DYI oční krém s bambuckým máslem

Teď už víte, jak skvělého kamaráda můžete v bambuckém másle objevit a pokud chcete, můžete ho navíc použít při výrobě DYI kosmetiky. My jsme vyzkoušeli vyrobit oční krém:

Ingredience:

Dále budete potřebovat

  • hrnec
  • mixér
  • nádobu na finální produkt
  • ohnivzdornou misku

Postup

Do většího hrnce napusťte vodu a vložte do něj ohnivzdornou misku. Přiveďte k varu a pak do misky dejte bambucké máslo, které nechejte rozpustit. Pak opatrně vyndejte misku ven a přimíchejte olej (můžete přidat i esenciální olej). Vše rozmixujte dohromady a nechte zhruba deset minut chladnout. Po vychladnutí přimíchejte vitamín E a celou směs smíchejte dohromady. Krém přendejte do nádobky vašeho výběru a skladujte v lednici. Hodí se na denní i noční použití. 

Pokud vás bambucké máslo zaujalo - vězte, že ho můžete využít i v kuchyni. Nechte se inspirovat naším receptem :-)

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Kosmetika a hygiena Bio potraviny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.