Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Aspartam: Náhrada cukru bez kalorií

Aspartam: Náhrada cukru bez kalorií

Péče o tělo

Pokud rádi sladíte, ale nechcete přibrat na váze nebo ze zdravotních důvodů potřebujete nahradit cukr. Možným řešením může být aspartam.

Aspartam: Náhrada cukru bez kalorií

Co je to aspartam?

  • Náhradní sladidlo za cukr,  známý také pod názvem Nutra-Sweet®
  • Chuť podobná přírodního cukru
  • 180 x sladší než cukr, bez kalorií 
  • Používání aspartamu v potravinách je schváleno ve více než 90 zemích světa
  • Patří mezi nejvíce testovaných potravinových aditiv v historii a jeho zdravotní nezávadnost byla ověřována u diabetiků, dětí a kojících žen

Z čeho se skládá

Je dobré si uvědomit, že aspartam se skládá ze dvou aminokyselin (kyseliny asparagové a fenylalaninu), což jsou látky, ze kterých se skládají bílkoviny všech živých organismů. Není tedy o nic méně „přírodní“, než klasický cukr.

Kolik ho mohu sníst

Ať už sladíte aspartamem kvůli štíhlé linii, nebo kvůli zdravotnímu stavu (diabetici), musíte podobně jako u léků dbát na doporučená množství. U aspartamu je povolen denní příjem do 40 miligramů na 1 kg tělesné hmotnosti pro zdravého dospělého člověka.To odpovídá např. u 70 kilového člověka 2,8 gramům. Sladivostí však odpovídá více než 0,5 kg cukru!

Existují ještě nějaká jiná omezení?

Výše uvedené množství aspartamu může člověk přijímat v potravě po celý život každý den. U lidí s vrozeným onemocněním zvaným fenylketonurie je potřeba opatrnosti při konzumaci potravy s obsahem fenylalaninu. Proto je každý výrobek obsahující aspartam, jakožto zdroj fenylalaninu, povinně označen.

Zajímá vás, zda také netrpíte od narození fenylketonurií a neměli byste být také opatrní? Nově narozenému dítěti se dnes automaticky provádí test na toto onemocnění. Nemocný tedy o sobě tuto skutečnost odmalička ví.

Použití

Aspartamem lze s úspěchem nahradit cukr v běžných potravinách. Jediným omezením je tepelná úprava. Aspartam se totiž při teplotách okolo 40 stupňů rozpadne na výchozí složky a tím ztratí sladkou chuť. Chcete-li pokrm přesto tepelně upravit, přidejte sladidlo až po vychladnutí.

Poznámka

V poslední době se stal aspartam námětem k diskusím i k novým výzkumům z důvodů podezření na nežádoucí zdravotní komplikace při jeho pravidelné konzumaci. Bezpečnost dlouhodobého používání tohoto sladidla je tedy prozatím otevřeným tématem. Volba používání nebo nepoužívání aspartamu zůstává na čtenáři tohoto článku.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám
Zeptejte se lékárníka