Lékárna.cz

Alkoholová kalkulačka nebo alkohol tester? Co je spolehlivější?

Každý se někdy dostane do situace, že si dá večer skleničku piva či vína a brzo ráno potřebuje vyrazit na cesty autem. Víte ale, kolik piv nebo skleniček vína si můžete dát, abyste už ráno nenadýchali? A čemu věřit - alkohol testeru, nebo alkoholové kalkulačce on-line? Pokusili jsme se to za vás rozluštit.

Alkoholová kalkulačka nebo alkohol tester? Co je spolehlivější?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Zbytkový alkohol nám dokáže pěkně zavařit. I když už si myslíme, že jsme po prohýřené noci v pohodě a můžeme sednout za volant, policista s alkohol testerem uvidí něco jiného. Ještě než vyrazíme na cesty, měli bychom si být stoprocentně jistí, že hladina alkoholu v krvi je na nule. Může nám pomoci domácí alkohol tester nebo alkoholová kalkulačka on-line.

Jak funguje digitální alkohol tester

Alkohol testery jsou už poměrně častým vybavením českých domácností. Ve Francii patří dokonce do povinné auto výbavy! Jak vlastně fungují? Měří hladinu alkoholu v dechu. Alkohol testery mají polovodičový senzor, který zajišťuje měření. Výsledky pak zpracovává a vyhodnocuje mikroprocesor. Je důležité, abyste do alkohol testeru dýchali nejdříve půl hodiny po požití alkoholu. Když do něj dýchnete dříve, výsledek nebude objektivní.

Spolehlivost měření se často odvíjí od značky a modelu alkohol testeru. Rozhodně byste se ale při výběru testeru neměli řídit pouze cenou. Ta totiž neznamená vyšší kvalitu. Abyste dostali nejpřesnější výsledek, nechte alkohol tester pravidelně kalibrovat v odborném servisu.

Věděli jste, že...

...řízení pod vlivem alkoholu nad 1 promile je v České republice trestný čin (když vám naměří pod 1 promile, jedná se o přestupek)? Trestem může být odnětí svobody až na 1 rok, vysoká peněžní pokuta či zákaz řízení.

Další alkoholové testy:

  • Detekční trubičky - slouží pro jednorázové orientační zjištění alkoholu ve vydechovaném vzduchu. Dle manuálu porovnáváte tmavost zrn s etalonem v trubičce.
  • Test ke zjištění alkoholu ve slinách - plastový proužek s reakčním políčkem, které při kontaktu s alkoholem rychle mění barvu v závislosti na koncentraci alkoholu.

Alkoholová kalkulačka on-line spočítá odbourávání alkoholu v krvi

Dalším způsobem, jak zjistit, kdy můžete sednout za volant, je tzv. alkoholová kalkulačka. Zadáte do ní, zda jste muž či žena, svou váhu, alkohol, který jste pili a časové rozmezí, ve kterém jste pili. Na výpočet odbourávání alkoholu poslouží i chytré aplikace v mobilech.

Příklad: Muž o hmotnosti 90 kg pil od osmi večer do půlnoci 10° pivo. Celkem zvládl 6 kousků. Kalkulačka spočítá, že tělo odbourá alkohol zhruba za 7 hodin. V 7 hodin ráno tak může vyrazit autem, bez zbytkového alkoholu.

Výsledky alkoholových kalkulaček on-line i alkohol testerů berte vždy s rezervou a rozhodně se na ně stoprocentně nespoléhejte. Raději ještě hodinu počkejte, než sednete za volant. Žádný přístroj není neomylný a určitě byste na to nechtěli doplatit.

 

Navštivte související produktové kategorie
Alkohol testy Zdravotnické testy

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.