Zdravé vaření: Vločkový koláč s hruškami a lískovými oříšky
Letos si vaření a pečení ze sezónních potravin obzvlášť užívám. Možná je to tím, že tento rok se podzim vydařil. V přímo ukázkové míře nám dopřál sluníčko i krásné barvy, a tak je i radost ze všech jeho plodů, které nabízí, o to větší. Snad i vy jste si užili dostatek dýní, hub, švestek, jablek a hrušek – ať už domácích, či alespoň kupovaných od farmářů.
Hruška je ovoce, které se k dlouhému skladování příliš nehodí, a tak je nejlepší ji spotřebovat hned. Mně se jich doma také pár objevilo, a tak jsem upekla:
Vločkový koláč s hruškami a lískovými ořechy
Co budete potřebovat
- 1 hrnek ovesných vloček
- 150 g datlí
- 2 lžíce kokosu
- 1 lžíci kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 3 hrušky
- 1 lžíci třtinového cukru na doslazení ovoce (není nutné)
- 70 g lískových oříšků
Postup
Datle si namočte několik hodin dopředu do zhruba 2 decilitrů vody. Rozmixujte si vločky na středně hrubo, poté si rozmixujte datle na pastu (při její výrobě nechte datle asi ve dvou lžících vody, zbytek slijte). Přidejte ostatní suroviny a vše smíchejte. Vločkové těsto vtalčte do kokosovým olejem vymazané koláčové nebo dortové formy a navrch pokrájejte hrušky, které posypte drobně nasekanými oříšky smíchanými s třtinovým cukrem. Pečte na 200 °C 20 minut.
Chuť koláče skvěle doplní ještě teplý vanilkový pudink.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!