Lékárna.cz

Zdravé vaření: V hlavní roli kakao – 1. díl

Kdyby svět neznal kakao, o hodně bychom tím přišli. Někteří by byli ochuzeni o vzpomínky na babiččinu krupicovou kaši ukrytou pod vrstvou kakaa a cukru a utopenou v másle, jiní by si nemohli vychutnávat horké kakao v oblíbeném hrnečku a o cukrářích radši ani nemluvě. Neexistovala by ani možnost zahřešit si pozvolným rozpouštěním čtverečku čokolády na jazyku (nebo taky dvou, tří... celé tabulky :-). Dovedete si takový svět vůbec představit?

Zdravé vaření: V hlavní roli kakao – 1. díl
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kakao jako platidlo? Dříve ano.

Naštěstí si ho ale představovat nemusíme, přesto bychom si kakaa, které se získává z kakaových bobů, měli velmi vážit. Jeho důležitost si uvědomovali také Aztékové, kteří jej používali jako platidlo a bez něj se neobešla ani jejich tabule. Nápoj – čokoládu – uměli také dochucovat, přidávali do ní vanilku a nejrůznější koření (právě v jejich jazyce má původ slovo čokoláda). A díky Španělům, konkrétně díky Hernandu Cortézovi, který kakao přivezl v 16. století do Evropy, toto můžeme dělat dodnes. Své fanoušky gurmány si tak našla například kombinace čokolády a chilli nebo čokoláda posypaná krystalky soli. Důležitost kakaa ale nespočívá pouze v jeho chuti, kakao funguje také jako afrodiziakum a uvolňuje do krve hormon štěstí – endorfin.

Jak se z kakaových bobů stane kakao a čokoláda?

Z jedné rostliny kakaovníku lze získat 20 až 40 bobů, které se zbavují své trpké chuti tím, že projdou fermentací neboli kvašením (během ní získávají svoji hnědou barvu), která trvá až 6 dnů. Po fermentaci se boby suší a dále praží při teplotě v rozmezí 80–130 °C. Z upražených bobů se vytvoří drť, která se zbaví slupek a tvrdých klíčků a pak už nic nebrání mletí.

Díky tlaku a teplu dojde ke vzniku kakaové hmoty, od níž už je jen krůček ke vzniku kakaového másla a jemného prášku – kakaa. Tím krůčkem je lisování, ze kterého vzejde zmíněné kakaové máslo a pevná část, která se rozmělní na  kakaový prášek. Čokoláda pak vzniká opětovným smíseních těchto dvou surovin, jež se následně hnětou až 3 dny ve vysoké teplotě. Tím vzniká jemná konzistence čokolády. Dalšími ingrediencemi čokolády jsou například mléko, vanilka, cukr a další.

Druhy čokolády

Čokoláda se dělí na 3 základní druhy: 

  • Hořká čokoláda - Evropské normy vyžadují alespoň 35 % kakaové sušiny. Kvalitní čokoláda ji pak bude obsahovat nad 50 %. 
  • Mléčná čokoláda - Přidává se do ní sušené nebo kondenzované mléko. Tato čokoláda obsahuje kolem 30 % kakaové sušiny.
  • Bílá čokoláda - Obsahuje pouze kakaové máslo a ne kakaovou sušinu. 

Cuketové brownies

Dnešní recept v sobě kombinuje jak kakao, tak čokoládu. A tím nejčokoládovějším dezertem pod sluncem je podle mého názoru brownies, které vzniklo v USA. Já jsem ho pojala po svém tak, abych ho mohla vydávat za zdravé vaření/pečení – tedy za předpokladu, že jeho zdravost spočívá nejen v obsahu, ale také ve vaší střídmosti (pokud ho totiž sníte celý pekáč – a že k tomu svádí, tak na tom už nic zdravého není ;-)).

Ingredience* na těsto 

* množství surovin vyjde na menší pekáč o rozměrech 21 x 32 cm

Ingredience na polevu

Postup

Nejprve si smíchejte rozpuštěný kokosový olej s vejcem a třtinovým cukrem – vznikne vám tak hladká konzistence připomínající med. Do směsi přilijte vodu a vmíchejte arašídové máslo. Dále přidejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a nastrouhanou cuketu a poté sodu – vše pečlivě promíchejte a nakonec přidejte nasekané vlašské ořechy. Brownies pečte na 180 °C přibližně 40 minut. Po jeho vychladnutí naneste polevu, která vznikne rozpuštěním všech vyjmenovaných surovin.

A protože se toho dá o kakau napsat velmi mnoho zajímavého, budu se mu věnovat také příště. Nabídnu vám tak informace o složení kakaového bobu a jeho přínosu pro náš organismus a také vám prozradím něco o kakau holandského typu. Svůj prostor dostane také čokoláda za kamerou – tedy její role ve filmu, a na závěr přijde samozřejmě recept. Všechny čokomilovníky tedy zvu k pokračování tohoto seriálu (po zveřejnění druhého článku na něj naleznete odkaz ZDE).

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Čokolády Kokosový olej

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.