Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Makové lívance s hruškovo-mangovým pyré a zakysanou smetanou

Zdravé vaření: Makové lívance s hruškovo-mangovým pyré a zakysanou smetanou

Tímto receptem pokračuji v hruškové inspiraci. Hrušky už mi ale doma došly, takže je zároveň posledním receptem obsahujícím toto chutné ovoce. Navíc jsem do něj zapojila další moji oblíbenou potravinu, kterou je mák. Mák má stejně tolik fanoušků jako těch, co by ho za nic na světe nestrčili do pusy. Já jsem vyrostla na makových buchtách a šiškách z mákem, ale dnes se snažím recepty s mákem pojímat víc zdravěji. Stejně jako lívance. Ty klasické z droždí mi nechutnají, a tak u nás doma nemají místo.

Zdravé vaření: Makové lívance s hruškovo-mangovým pyré a zakysanou smetanou

Pokud máte rádi mák, tak je to velká výhoda, protože v něm tím pádem přijmete velké množství vápníku (obsahuje ho až dvanáctkrát víc než mléko) a tím prospějete svým kostem, zubům, nehtům a vlasům. Na to, že nejvíce vápníku je v mléčných výrobcích, tedy můžete už navždy zapomenout.

Mák je také skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku a železa. Má navíc uklidňující účinky - proti nespavosti ho můžete použít ve formě makového mléka (to vyrobíte tak, že si mák na několik hodin naložíte do vody a pak ho rozmixujete). Díky takovému výčtu ho lze nazvat superpotravinou a zařadit ho vedle moderních chia semínek, goji, moringy, moruše, guarany a dalších.

Na lívance jako hlavní chod pro 4 osoby budete potřebovat následující:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek máku
  • 1 vejce
  • 2 hrnky jakéhokoliv mléka (normálního či rostlinného)
  • 1 lžičku citrónové kůry
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • kokosový olej na smažení

Pyré připravíte ze:

  • 2 hrušek
  • 1/2 menšího manga (případně sušených plátků manga - v tomto případě je mango potřeba na několik hodin naložit do vody, aby změklo)

Hrušky a mango si oloupejte a rozkrájejte na menší kousky, které povařte ve vodě do změknutí a poté rozmixujte na hladké pyré. 

Při servírování na talíř pak přidejte zakysanou smetanu a javorový nebo datlový sirup.

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám