Zdravé vaření: Makové lívance s hruškovo-mangovým pyré a zakysanou smetanou
Tímto receptem pokračuji v hruškové inspiraci. Hrušky už mi ale doma došly, takže je zároveň posledním receptem obsahujícím toto chutné ovoce. Navíc jsem do něj zapojila další moji oblíbenou potravinu, kterou je mák. Mák má stejně tolik fanoušků jako těch, co by ho za nic na světe nestrčili do pusy. Já jsem vyrostla na makových buchtách a šiškách z mákem, ale dnes se snažím recepty s mákem pojímat víc zdravěji. Stejně jako lívance. Ty klasické z droždí mi nechutnají, a tak u nás doma nemají místo.
Pokud máte rádi mák, tak je to velká výhoda, protože v něm tím pádem přijmete velké množství vápníku (obsahuje ho až dvanáctkrát víc než mléko) a tím prospějete svým kostem, zubům, nehtům a vlasům.
Mák je také skvělým zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku a železa. Má navíc uklidňující účinky - proti nespavosti ho můžete použít ve formě makového mléka (to vyrobíte tak, že si mák na několik hodin naložíte do vody a pak ho rozmixujete). Díky takovému výčtu ho lze nazvat superpotravinou a zařadit ho vedle moderních chia semínek, goji, moringy, moruše, guarany a dalších.
Co budete potřebovat (4 porce)
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek máku
- 1 vejce
- 2 hrnky jakéhokoliv mléka (normálního či rostlinného)
- 1 lžičku citrónové kůry
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- kokosový olej na smažení
Pyré připravíte ze:
- 2 hrušek
- 1/2 menšího manga (případně sušených plátků manga - v tomto případě je mango potřeba na několik hodin naložit do vody, aby změklo)
Hrušky a mango si oloupejte a rozkrájejte na menší kousky, které povařte ve vodě do změknutí a poté rozmixujte na hladké pyré.
Při servírování na talíř pak přidejte zakysanou smetanu a javorový nebo datlový sirup.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!