Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.

photoderm

Vitamín B12 (kobalamin)

Modrá je dobrá

Kobalt, který je důležitou součástí tohoto vitamínu, je jako samostatný kov modrý – přidává se do skla, které zbarvuje do syté, „kobaltové modři“. Buňky v lidském těle ale nejsou modré. Kobalamin, jak se biochemicky vitamin B12 jmenuje, hraje důležitou roli v krvetvorbě. Tento vitamín je součástí komplexu vitamínů skupiny B.

Červené krvinky

Proč je tak důležitý

Vitamín B12 má v těle několik funkcí - nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Bez vitamínu B12 jsou červené krvinky příliš veliké a nedokážou správně plnit svou funkci - předávat kyslík buňkám.

Kde ho najdu

Hledejte hlavně v živočišných produktech, jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Ve velkém množství je obsažen v játrech, ledvinách a srdci. Pokud jste vegetarián, máte možnost získat ho ze zakvašovaných potravin, také se v malém množství nachází v některých mořských řasách. U zdravého člověka pokryje denní potřebu vitamínu B12 běžná strava. V neposlední řadě se na tvorbě vitamínu B12 podílejí střevní bakterie.

Když chybí nebo přebývá

Přebytek vitamínu B12 v lidském těle zpravidla nenastává, neboť tento vitamín se v těle do zásoby neukládá. Nedostatek může vzniknout při poruše vstřebávání ze žaludku a střev, nedostatečném přísunu z potravy (přísní vegetariáni) a při poruchách metabolismu. Vede ke snížení tvorby a deformaci tvaru červených krvinek s následnou chudokrevností známé jako perniciozní anémie. Může dojít k onemocnění nervové soustavy a poruše růstu.

Může být nebezpečný?

V dostupné literatuře nebylo popsáno poškození zdraví vitamínem B12 ani jeho předávkování.

Kdy ho užívat

Denní potřeba vitamínu B12 je 0,1 - 1 mikrogram/den. 0,1 mikrogramu je minimální množství chránící organismus před projevy jeho nedostatku, 1 mikrogram stačí, abyste měli normální červení krvinky. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje:

  • u dospělých 2 μg/den
  • v těhotenství 3 μg denně
  • u kojících žen 2,5 μg /den.

Přepočteno na potraviny, jedna porce masa nebo jedno vejce by mělo pokrýt denní potřebu vitamínu B12 u dospělého člověka. Doplňování vitamínu B12 potravinovými doplňky je doporučeno v případě přísného vegetariánství a při dietách omezujících množství živočišné stravy (například u onemocnění ledvin). Nedostatek vitamínu B12 při poruše jeho vstřebávání se léčí pouze injekcemi přímo do žíly.

Pokud máte dojem, že trpíte nedostatkem vitamínu B12, můžete si koupit některý z mnoha nabízených potravinových doplňků. Doporučujeme však tyto obtíže konzultovat s lékařem.