Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.

photoderm

Cholin

Burské oříšky

Jak na paměť

Zdokonalit svou paměť patří k dávným lidským snům. K zázračné pilulce, která by nám ze dne na den pomohla nasoukat do hlavy anglicko-český slovník, občanský zákoník nebo učebnici dějepisu, zůstává stále v nedohlednu. Určitá naděje však svítá v souvislosti s použitím jednoduché chemické sloučeniny – cholinu.

Jak cholin působí

Cholin je základním stavebním kamenem pro tvorbu důležitého neurotransmiteru (látky zajišťující komunikaci mezi našimi nervovými buňkami) – acetylcholinu. Nedostatek tohoto nervového přenašeče je spojován například se vznikem Alzheimerovy choroby a jiných psychiatrických onemocnění provázených vážnými poruchami paměti.

Acetylcholin se uplatňuje především v tvorbě krátkodobé a dlouhodobé paměti. Jelikož hladina acetylcholinu přímo souvisí s příjmem cholinu v potravě, doporučuje se tento potravní doplněk především ke zlepšení paměťových funkcí.

Další významnou oblastí v látkové přeměně, kde má cholin nezastupitelné místo, je zpracování cholesterolu. Cholin je součástí enzymu (bílkoviny usnadňující průběh chemických reakcí v našem těle), který cholesterol zpracovává. Čím více cholinu přijímáme, tím více je cholesterol odbouráván. Důsledkem je příznivý pokles jeho hladiny v krvi. Cholin tak působí i proti rozvoji aterosklerózy (ucpávání cév krevními tuky) a s tím souvisejících srdečně-cévních onemocnění (srdečního infarktu, mozkové mrtvice, atd.).

Kde ho najdete

Největší množství cholinu obsahují vaječné žloutky, játra, luštěniny a burské oříšky. Cholin může v našem těle vznikat i z jiných esenciálních (tj. nepostradatelných) látek. V případě nedostatečného příjmu z potravy si ho dokážeme snadno vyrobit s pomocí vitamínu B12, kyseliny listové a aminokyseliny methioninu. V menším množství je cholin obsažen prakticky ve všech buněčných membránách. Získáváme ho tedy s každou živočišnou i rostlinnou stravou.

Jak se projeví nedostatek

Nedostatečný příjem cholinu v potravě se může projevit poruchami paměti a zhoršením svalové koordinace. Dlouhodobý nedostatek může způsobit zvýšené ukládání lipidů v játrech. Prvními varovnými příznaky nedostatku může být zhoršená schopnost soustředění, zapomnětlivost nebo bolesti hlavy. Při běžné stravě je však nedostatek cholinu nepravděpodobný.

Možná rizika

Při nadměrném užívání cholinu v potravních doplňcích můžete začít pociťovat bolesti svalů, nechutenství, někdy se objevuje zapáchající pot. Jako doplněk k normální stravě by neměl být cholin podáván pokud se zároveň léčíte s depresí nebo jiným vážnějším psychiatrickým onemocněním.

Kdy začít s užíváním

Denní příjem cholinu se pohybuje od 0,5 do 3 gramů. Většinu potřebného množství přijímáme v běžné stravě. Pokud však vzniknou zvýšené nároky na jeho dodávku do organismu, je vhodné připojit podávání potravních doplňků se zvýšeným obsahem cholinu.

Zvýšené nároky vznikají všude tam, kde jste vystaveni dlouhodobému psychickému stresu a nadměrným nárokům na paměť. Potřeba cholinu tak stoupá až na dvojnásobek.

Spolu se základními dietetickými opatřeními patří dostatečný příjem cholinu v potravě k důležitým preventivním opatřením v boji proti ateroskleróze.