Lékárna.cz

Zázračný jedlý strom moringa a jeho účinky

Strom moringa u nás není moc známý a to je velká škoda. Dá se totiž beze zbytku využít od kořene až po plody. Všechny jeho části mají množství zdraví prospěšných látek, o kterých se s vám rádi podělíme.

Zázračný jedlý strom moringa a jeho účinky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co to je moringa a odkud pochází

Moringa olejodárná Morinnga oleofera je strom, původní domovinou v Indii, v oblasti Himalájí. Několik druhů stromu moringa se vyskytuje také v Arábii a Africe. Nejznámější z nich je moringa olejodárná, která bývá pěstována i na plantážích. Tento stálezelený strom vám může trochu připomínat baobab, to díky svému dužnatému kmenu, který slouží jako zásobárna vody v obdobích sucha. Pro místní obyvatelstvo představuje moringa součást základních potravin – dokáže z ní spotřebovat naprosto vše včetně kořenů. Také proto můžeme moringu nazývat jedlým stromem. Morninga roste i ve velmi nehostinných podmínkách, proto je tak hodnotná. Americký Národní institut zdraví ji v roce 2008 přidělil titul Rostlina roku. Tahle zelená rostlinka nám tedy evidentně nabízí ohromné množství výjimečných schopností a vlastností!

Přírodní multivitamín

Moringa je v zemích svého původu považována za přírodní multivitamín, protože obsahuje vysoké množství antioxidantů a vitamínů. Z minerálů je to především vápník, hořčík, draslík a železo. Přispívá také k udržení normální hladiny cukru v krvi.

moringy můžeme zpracovat:

  • Listy – dají se jíst syrové, například v salátech. Lze je také uvařit a použít do různých omáček a dalších pokrmů. Také se suší, a poté drtí na prášek, který je nadále využíván například v nápojích nebo pro zpracování na potravinové doplňky.
  • Plody – vypadají jako velké lusky a uvnitř mají semena. Ta jsou bohatým zdrojem oleje, který stačí vylisovat a používat. Přidává se i do kosmetiky.
  • Květy a kořeny – místní je využívají v kuchyni. Kořeny mohou v menším množství nahradit klasický křen. Ve větší míře jsou ale jedovaté.
  • Kůru – lze ji zpracovávat na výrobu vláken. Větve stromu pak poslouží jako krmivo pro zvířata.

Co obsahuje moringa

Listy moringy obsahují velmi vysoké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů a aminokyselin. Listy jsou bohaté na mnoho minerálů jako např. draslík, fosfor, vápník, mangan, hořčík, zinek a železo, vitamínů jako je betakaroten, riboflavin, biotin, kyselina listová a askorbová, omega 3 a 6 nenasycených kyselin a bílkovin. Ajurvéda využívá moringu po tisíce let jako oblíbenou součást bylinných směsí na léčení desítek zdravotních obtíží. 

Moringa také obsahuje:

  • mangan přispívající ke zdraví našich kostí a pojivových tkání,
  • chrom, který se podílí na správné hladině cukru v krvi
  • bór,
  • 18 esenciálních aminokyselin důležitých pro stavbu bílkovin,
  • 46 antioxidantů,
  • a další pro tělo důležité vitamíny.

Moringu olejodárnou můžeme bez nadsázky považovat za jednu ze superpotravin. Obsahuje vysokou koncentraci všech živin důležitých pro tělo. V zemích třetího světa představuje mnohdy jediný zdroj vitamínů a minerálů. Z hlediska výživy a prospěšných látek jsou nejvýznamnější listy a plody, které jsou doslova nabité živinami a antioxidanty.

Moringu olejodárnou si u nás koupíte ve formě oleje, který bývá součástí přírodní kosmetiky, ve formě sušeného prášku z listů moringy, tablet, kapslí nebo jako čaj. Doplňky stravy a bylinky používáme pouze dle návodu výrobce a pokud si nejste jisti, vždy po konzultaci s lékařem či lékárníkem.

Moringa v kosmetice

Moringový olej v kosmetice zaujímá velmi dobré místo. Je účinný při péči o kůži s pigmentací a vráskami. Lze jej použít také při péči o suché a lámavé vlasy a na citlivou vlasovou pokožku.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.