Lékárna.cz

Sušenky bez palmového oleje

Pokud rádi mlsáte a máte po ruce zrovna nějakou sušenku, koukněte se na její složení. Palmový olej je totiž levný a je obsažen skoro ve všem.

Sušenky bez palmového oleje
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co obsahuje palmový olej

Palmový olej je jedním z nejběžnějších rostlinných olejů. Získává se z plodů palmy olejné (elaeis guineensis) a jeho hlavními složkami je kyselina olejová a kyselina palmitová. Palmový olej snáší výborně vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se často využívá ke smažení potravin. Obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Tím ale výčet pozitiv končí. Z nutričního pohledu je největší vadou na jeho kráse vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které přímo škodí lidskému zdraví.

Ztužený palmový olej

V potravinách se navíc většinou využívá ve ztužené formě. A ztužování tekutého oleje, to není nic jiného než chemický proces hydrogenace. Složení palmového oleje se při něm zásadně mění a přibývá nasycených kyselin. Představte si, že ve 100 gramech palmového oleje je 49 gramů nasycených mastných kyselin. Pro srovnání ve 100 gramech řepkového oleje je to jen 7 gramů.

Co způsobují nasycené mastné kyseliny

Podle odborníků denně konzumujeme až 6x větší dávku nasycených mastných kyselin, než je naše tělo schopné zpracovat. A co mastné kyseliny způsobují? Přebytek nasycených mastných kyselin má za následek aterosklerózu neboli kornatění tepen. Přispívá ke tvorbě cholesterolu v krvi, ucpává cévy a může vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Tyto nemoci jsou prokletím západní civilizace, kde si může i střední vrstva obyvatel dovolit dosyta různé nezdravé průmyslově vyráběné laskominy. Chudší rozvojové země, kde je obyvatelstvo závislé na lokální zemědělské produkci, se nasycených tuků a zdravotních komplikací s nimi souvisejících bát nemusí. Ostatně doporučení vyhýbat se palmovému oleji vydala i Společnost pro výživu, která spadá pod Ministerstvo zdravotnictví.

Kde najdeme palmový olej

Palmový olej je levný. Navzdory tomu, že kvůli jeho pěstování mizí vzácné deštné pralesy i se svými vzácnými zvířecími obyvateli. Stále představuje levnou alternativu dražších a kvalitnějších tuků. Podrobněji jsme to tom již psali ve článku Palmový olej a jeho účinky - Co na to naši dodavatelé.

V čem je palmový olej

Přidává se do většiny běžných čokoládových cukrovinek, najít ho někdy můžete i ve zdravě se tvářících rýžových chlebíčcích, tedy přesněji v jejich sladké polevě. Ani snídaňové kaše či cereálie nejsou oleje ušetřeny. Palmový olej se objevuje i v mléčných výrobcích a instantních polévkách.

Můžeme mlsat zdravě?

Milujete sladké? Pokud konzumujete velké množství cukru, zakládáte si na rozvoj cukrovky, nadváhy a demineralizaci organismu. Příliš cukru může mít i negativní dopad na vaši kůži, trávení a množení parazitů v těle.

Závislosti na sladkém není jednoduché se zbavit, proto začněte mlsat zdravě. Není to tak těžké. Jen je potřeba věnovat pozornost složení. I v obchodech se zdravou výživou totiž koupíte sušenky z celozrnné mouky obsahující palmový olej nebo přidaný cukr.

Mezi zdravě vyhlížející a dobře chutnající patří ovesné sušenky s oříšky, které jsou z velké části složeny z ovesných vloček s klíčky, sójové mouky, lískových oříšků s rýžovým sirupem a kokosovým tukem. Obsahují velké množství komplexních sacharidů, které se v těle uvolňují postupně. Sójová mouka je bezlepková, rýžový sirup patří mezi zdravá sladidla a kokosový tuk patří mezi tuky, které se neukládají ve formě podkožního tuku a jsou hned organismem zpracovány a přeměněny na energii.

Nepečené (raw) sušenky

Další zdravou pochoutkou jsou tyčinky s oříšky a ovocem, pohankové sušenky s kokosem, ovesné sušenky s datlemi a další. Tyto sušenky obsahují sezamová semínka, různé druhy ořechů, pohanku, kokos a ovesné vločky. Zdravé sušenky jsou převážně nepečené, tzn. v raw kvalitě.

Jak se vyhnout palmovému oleji

  • Pozorně číst etikety výrobků
  • Používat co nejčastěji základní potraviny
  • Jídlo si připravovat doma 
  • Vybrat si v našem eshopu z více než 2000 produktů, které neobsahují palmový olej
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Zdravé potraviny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.