Lékárna.cz

Prostata a její zvětšení

Co je to prostata a jak může ovlivnit zdraví muže? Jak mohou být životní styl a prevence nápomocny v předcházení problémů s prostatou? Prozradíme v našem článku.

Prostata a její zvětšení
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je prostata

Prostata (neboli předstojná žláza) je žláza velikosti vlašského ořechu, která je umístěna na spodní straně močového měchýře a obklopuje močovou trubici. Tvoří ji řada drobných žlázek, které tvoří semennou tekutinu. Ta poskytuje výživu spermiím.

Prostata se vyvíjí již před narozením. Při narození se její hmotnost pohybuje od 3 do 5 gramů a růst začíná až v pubertě. U muže ve věku 20 let prostata váží přibližně 20 gramů, ve stáří v extrémních případech až 200 g. Nezhoubné zvětšení prostaty utlačující prostatickou část močové trubice způsobuje překážku v odtoku moči. A tím všechny potíže začínají.

Močový měchýř a prostata

Zvětšená prostata odborně označovaná jako benigní hyperplazie prostaty (BHP) je u mužů ve věku nad 50 let běžným onemocněním. Výjimkou ale nejsou ani muži mladší (13 % mužů ve věku 40 – 49 let má již určité příznaky).

K rizikovým faktorům patří především

  • věk a zvýšená produkce testosteronu,
  • obezita,
  • vysoký krevní tlak,
  • cukrovka (diabetes mellitus),
  • špatné stravovací návyky a životní styl.

Funkce prostaty

Zvětšující se prostata tlačí na močovou trubici zvenčí a dochází k tomu, že zužuje její průsvit. Tím dochází k zeslabení proudu moči, proud je přerušovaný a je potřeba zvýšené úsilí při močení. Po vymočení se může dostavit pocit nedokonalého vyprázdnění. Je to tím, že prostata zespodu tlačí na močový měchýř, ve kterém se v oblasti prostaty vytvoří jakýsi val. Za ním zůstává kapsa, která je chronicky naplněna močí. Z tohoto důvodu se může vyskytovat častější nutkání k močení. V některých případech může dojít k samovolnému úniku moči. Jedním z příznaků je i tzv. nykturie, což je častější potřeba močení v průběhu spánku.

Vyšetření prostaty se bát nemusíte

Kromě nepříjemných pocitů může zvětšení či zánět prostaty ohrozit i ledviny. Může docházet k opakovaným infekcím močových cest, městnání moči v měchýři, v močovodech a v samotné ledvině. To vše může vést až k selhání ledviny. V posledních letech také přibývá případů rakoviny prostaty u mužů nad 65 let. Proto je v případě větších problémů s prostatou vhodné vyhledat lékaře.

Vyšetření prostaty u lékaře

U lékaře vás čeká v první řadě vyplnění dotazníku, ze kterého lze posoudit závažnost vašeho onemocnění. Prostatu lékař vyšetřuje preventivně u všech mužů starších 50 let. K orientačnímu vyšetření prostaty se používá tzv. vyšetření per rektum, tedy přes konečník. Pokud nález neodpovídá normálnímu nálezu, použije lékař dalších vyšetření. Ani jedné z vyšetřovacích metod prostaty se nemusíte obávat. Vyšetření konečníku je sice trochu nepříjemné, ale není bolestivé. Přes stěnu konečníku je prostata dobře dosažitelná, takže lékař pohmatem zjistí stupeň zvětšení a případné nerovnosti na jejím povrchu.

Léčba zvětšené prostaty

Pokud je potřeba léčba, jsou využívána šetrnější léčiva, působící především na zvětšenou prostatickou tkáň. Volbou jsou alfa-blokátory a inhibitory 5-alfa-reduktázy, případně jejich kombinace.  Léky je možné užívat dlouhodobě a jsou velmi dobře snášeny. Ostatní kombinace léčiv a léčby jsou využívány méně.

Prostata a úprava životosprávy

Stejně jako u jiných nemocí hraje velkou roli při vzniku prostatických potíží životní styl. Úprava životosprávy je důležitá jak v rámci prevence, tak při léčbě. Při potížích s prostatou se doporučuje vyhýbat se tabáku, alkoholickým nápojům, kofeinu, kořeněným a konzervovaným jídlům.

Omezit byste měli také konzumaci masa, mléčných výrobků a cukru. Strava by měla být bohatá na čerstvou zeleninu a vlákninu, vitamín E, B, zinek, Omega 3 esenciální masté kyseliny a lněné semínko. 

Fytopreparáty

Zvláštní skupinou jsou tzv. fytopreparáty. Jsou to většinou směsi rostlinných extraktů a přírodní produkty, které zmírňují některé příznaky provázející zvětšení prostaty.

Mezi nejhojněji využívané fytopreparáty patří:

  • Vrbovka malokvětá, která přispívá k normální funkci močové soustavy a prostaty
  • Dýňová semínka - jsou bohatá především na fosfor, zinek a vitamín E. Obsahují také  vitamíny A,D, vitamíny skupiny B a minerály jako draslík, mangan a měď
  • Slivoň africká (Pygeum africanum), která příznivě ovlivňuje normální funkci močového měchýře a dolních močových cest
  • Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), která příznivě působí na normální zdraví prostaty
  • Saw Palmetto (Serenoa Repens) - která příiznivě ovlivňuje zdraví prostaty a močové soustavy

Malá ale šikovná palma Saw Palmetto

Nejvíce používanou bylinou v oblasti prostatických potíží je Serenoa Repens neboli Saw Palmetto. Je to malá palma rostoucí na Atlantickém pobřeží Severní Ameriky. Pro výrobu extraktu se používají její sušené bobule, které obsahují olej s rozmanitými mastnými kyselinami (kyselina kaprylová, laurová, palmitová, olejová, myristová, stearová a jejich estery), fytosteroly (hlavně ß-sitosterol a stigmasterol), flavonoidy, polysacharidy a triglyceridy.

Dějiny lidového používání extraktu ze saw palmetto jsou velice dlouhé. Domorodí obyvatelé Ameriky využívali tuto rostlinu nejen k léčbě močového ústrojí, ale  také k léčbě onemocnění spojených se štítnou žlázou, metabolismem, na zlepšení chuti k jídlu a trávení, k usnadnění vykašlávání a proti vypadávání vlasů. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Muži
Navštivte související produktovou kategorii
Močové ústrojí a pohlavní orgány

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.