Lékárna.cz

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je krásný noblesní bodlák z jehož semen se získává extrakt silymarin, který vykazuje ochranný účinek ve vztahu k jaterním buňkám.

Ostropestřec mariánský
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

K čemu je dobrý ostropestřec

Ostropestřec je jednou z nejdéle používaných a známých bylin k regeneraci a zdravému fungování jater a vyrovnanému trávení.

  • Extrakt z ostropestřce působí jako antioxidant - chrání tedy všechny tělesné buňky před vnějšími radikály.
  • Ostropestřec působí příznivě hlavně na zažívání a funkce jater a pročištění těla.
  • Podílí se na udržení normální hladiny cukru v krvi.
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost těla.
  • Podporuje normální činnost srdce.

Ostropestřec pro doléčení otrav či intoxikací

Ostropestřec regeneruje a posiluje obranyschopnost jaterních buněk - má hepatoprotektivní účinek. Používá se také k doléčování jater po otravách, intoxikacích jedovatými látkami nebo onemocněních, kdy je třeba podpořit očistné funkce těla. Flavonoid silybin se samostatné využívá jako antidotum při otravách jedovatou muchomůrkou zelenou.

Jak se ostropestřec používá

  • Drcená semínka - semínka se mohou konzumovat drcená samostatně nebo přidávat do jídla (na kaši nebo do pomazánky). Pozor, velmi rychle žluknou, je vhodné je drtit těsně před použitím.
  • Olej z ostropestřce - Olej obsahuje účinný silymarin - má mírně nahořklou chuť. Lze jej užívat po 1 lžičce ráno na lačno nebo do salátové zálivky. Olej tepelně neupravujeme. Uchovávejte jej v chladu, chráněný před světlem. Lze je používat také na podporu hojení kůže. 
  • Extrakt z ostropestřce - silymarin - alkoholový extrakt se snadno užívá a dobře dávkuje.
  • Doplňky stravy s extraktem z ostropestřce.
  • Vodní výluh z ostropestřce neboli příprava ve formě čaje nedokonale vyluhuje účinný silymarin, proto je vhodné raději používat standardizované lihové extrakty a doplňky stravy, které zaručují obsah účinných látek.

Pro své zdraví prospěšné účinky je vhodné ostropestřec užívat několik týdnů 2 - 3x ročně. Během užívání se snažte omezit syntetické látky, alkohol a množství tuků ve své stravě.

Ostropestřec - na co si dát pozor

Ostropestřec není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. V těchto případech lze ostropestřec použít ve formě homeopatika. Ostropestřec může ovlivňovat účinky některých léků. Ostropestřec se nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a vážně nemocným. Pokud máte pochybnosti, zda je pro vás ostropestřec vhodný, zeptejte se našich lékárníků nebo se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. 

Co ostropestřec obsahuje

Pro léčivé účinky se využívají plody ostropestřce, někdy označovány jako semínka. Účinnou látkou je silymarin, který se nachází ve slupce semen.

Silymarin - jde o souhrnné označení více látek. Jde o směs flavonoidů – silybinu, silydianinu a silychristinu – společně nazývaných silymarin. Dále obsahují bílkoviny, antioxidanty jako kvercetin, dále aminokyseliny, histamin, tyramin, silice a hořčiny. Olej z ostropestřce obsahuje nenasycené mastné kyseliny jako je kyselina linolová, karotenoidy, steroly a vitamín E.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Zdroj: Klinická farmakologie a farmacie (č.3/2018)

Navštivte související produktové kategorie
Zažívání a trávení Detoxikace organismu, očista organismu

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.