Lékárna.cz

Moruše a její prospěšnost

Moruše mají více než třítisíciletou historii. Jejích plody konzumovali již staří Číňané, v Evropě pak Řekové a Římané. Dnes plody moruše považujeme za superpotravinu a v tomto článku vás řekneme, proč.

Moruše a její prospěšnost
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Moruše a zdraví

V tradiční čínské medicíně jsou moruše běžně využívané a i my, Evropané, pomalu začínáme objevovat její skvělé účinky na lidské zdraví.  

  • Šťáva z plodů moruše i sušené moruše působí jako velmi silný antioxidant, který podporuje zdraví našeho těla na mnoha úrovních. Moruše obsahují velké množství vitamínů předně vitamín C, A, E, karotenoidy zeaxantin a z minerálů například železo, draslík, hořčík. 
  • Plody moruše obsahují také resveratrol, jehož zvýšené hladiny v krvi jsou spojovány s ochranným účinkem a správným fungováním našeho srdce a krevního oběhu.

Co umí moruše

Moruše prospívá k udržení normální hladiny krevního cukru. Její konzumace prospívá relaxaci a kvalitě našeho správného nočního spánku. Plody moruše jsou považovány za antioxidant.  Stejně jako většina sušeného ovoce i konzumace moruše podporuje zdraví našich střev a pravidelné vylučování.  

Co obsahují moruše

Náš tip

Oslaďte si život – zdravě! Také v naší lékárně koupíte chutné sušené plody moruše v bio kvalitě. Jsou vynikající do cereálií, smoothie, kompotů, ovocných salátů nebo prostě jenom tak.

Nejen plody, ale i listy morušovníku jsou zdravé

Čaj z listů je nejen vynikající, ale také zdravý. Podílí se na rovnováze cukrů v krvi, protože příznivě ovlivňuje metabolismus glukózy. Listy moruše jsou tradičně využívány pro své příznivé biologické účinky.

Moruše černá je oproti bílé méně rozšířená. Ve své domovské zemi Persii je označována za "královskou". Rostlina je citlivá na mráz, roste tedy v teplejším klimatu Středomoří. Sušené moruše svým tvarem připomínají ostružiny. Plody moruše černé obsahují mnohem vyšší množství účinného antioxidantu resveratrolu. 

Moruše se právem řadí mezi superpotraviny. Stačí si dát pár sušených plodů ráno do kaše či jogurtu k snídani :-) 

Využití moruše

  • čerstvé plody
  • šťáva z moruše
  • čaj z listů
  • tinktura z pupenů
  • džem, marmeláda, morušové vín

Moruše v kuchyni

Moruši můžeme použít jako náhradu malin a ostružin v receptech. Chuťově jsou ale sladší a připomínají med nebo fíky. Jsou vhodné do ranních kaší a jako zdravá svačinka s oříšky. Hodí se do džemů, marmelád, koláčů nebo na zmrzlinu.

Morušový čaj

Spařte 1 lžičku sušených moruší 250 ml horké vody a nechte 15 minut vyluhovat. Poté sceďte, vymačkejte šťávu a můžete popíjet. 

Dlouhá historie morušovníků

Morušovník pochází z Asie a jeho listy původně sloužily jako potrava pro larvy bource morušového. Oblíbenost si u lidí získal především pro svoje sladké plody, které chutnají i jako sušené. V Evropě se rozšířil ve středověku. Zasloužil se o to císař Karel Veliký, který nařídil pěstování morušovníku na císařských farmách. Dnes si tak můžeme pochutnat na moruši bílé, moruši černé, moruši převislé a dalších.

Morušovník si můžete vypěstovat sami

Morušovníky mají raději teplejší podnebí, ale díky svojí houževnatosti a schopnosti regenerace snášejí i nižší teploty mírného pásma. Bez problémů ho proto můžete pěstovat i na své zahradě. Nevysazujte ho ale do blízkosti dalších keřů či stromů, protože špatně snáší přítomnost ostatních dřevin ve svém kořenovém systému. Jinak je pěstování moruše velmi jednoduché, tento strom totiž téměř nic nepotřebuje. Výhodou je pozdější rašení květů, díky čemuž nehrozí jejich zmrznutí jako třeba u jabloní, třešní a dalších našich ovocných stromů.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí Ořechy a sušené plody

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.