Lékárna.cz

Mandle v kosmetice

Milujete vůni čerstvě upečené vánočky posypané křupavými lupínky mandlí? To, že jsou mandle úžasné a skvěle chutnají, jsme věděli už jako děti. Ruce jsme si tehdy mazali indulonou a ani ve snu by nás nenapadlo, že by jednou budeme mít na výběr z přírodní kosmetiky mandlovým olejem.

Mandle v kosmetice
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Už jste slyšeli o účincích mandlového oleje? Dá se využít při masáži celého těla, má blahodárné účinky na obličej a dekolt. Používá se jako olej do koupele nebo ho můžeme aplikovat místo krému přímo na pokožku.

Mandlový olej slouží také jako potravinový doplněk a můžeme ho konzumovat denně. Normalizuje trávící systém, zklidňuje žaludek a pomáhá předcházet onemocněním střev a dalším problémům. Snižuje cholesterol, působí pozitivně na činnost mozku a proti Alzheimerově chorobě. Olej můžeme konzumovat samotný nebo jako součást pokrmů či nápojů.

Mandlový olej

Mandlový olej se vyrábí z plodů mandloně obecné (latinsky Amygdalus communis). Ta má svůj původ v severní Africe a západní Asii, pěstuje se hlavně ve Středomoří. Mandloně jsou příbuzné s broskvoněmi, ale mají větší a lehce narůžovělé květy.

Chcete se s mandloní potkat osobně? Zajeďte se podívat na mandlový sad v Hustopečích, který je unikátní nejen v České republice, ale i v celé střední Evropě. Poupata nasazují obvykle na přelomu března a dubna.

Všechny živiny obsažené v mandlích zůstávaní díky šetrnému zpracování v mandlovém oleji. Pro své účinky je velice oblíbený v péči o pleť a to zejména pro sušší, citlivou a o pleť se sklony k červenání, svědivosti či olupování.  Výborně také regeneruje pokožku spálenou při opalování.

Není mandle jako mandle

Mandloň se pěstuje buď ve formě sladké a hořké mandle, které na první pohled vypadají stejně.

Mandle sladké se nejčastěji konzumují jako pochutina k vínu, jsou součástí jídel a jedí se buď se slupkou, oloupané nebo rozemleté. Jsou bohaté na základní živiny, jako je hořčík, draslík, železo a vápník. Hořčík působí blahodárně na pokožku, vlasy a nehty. Konzumace mandlí vám může pomoci zlepšit činnost srdce a působí jako odbourávač stresu, snižuje pocit únavy, deprese a zlepšuje imunitu organismu. Mandle se doporučují konzumovat denně, a to v množství od 10 do 15 kusů.

Hořké mandle se používají jako zdroj oleje. K jídlu se nehodí pro svou hořkou chuť a také pro vysoký obsah amygladinu, z něhož se v ústech uvolňuje jedovatý kyanid. Samozřejmě v nepatrném množství.

Mandlový olej v péči o pokožku

Na kůži působí velice rychle a okamžitě jí zvláčňuje, regeneruje, vyživuje a hydratuje. Olej lze použít na jakoukoli pokožku a s oblibou se využívá také v péči o dětskou pokožku. Dětem přináší zklidnění při podráždění pokožky od plenek.

Olej se rychle vstřebává, a na pokožce nezanechává pocit mastnoty, nevyvolává alergické reakce a neucpává póry. Mandlový olej je výborný pomocník při jemné masáži obličeje, odličování nebo místo pleťového krému a tělového mléka.

Mandlový olej se uplatňuje nejen v péči o pokožku rukou, ale i o nehty, které posiluje a hydratuje. V zimním sychravém počasí chrání pleť a nehty před silným větrem a vlezlou zimou.

Můžeme ho použít i v péči o vlasy, je součástí šampónů a kondicionérů. Vlasy jsou po zábalu z mandlového oleje regenerované, hydratované a výrazně lesklejší. Olej je jedním z nejlepších stimulátorů růstu vlasů. Je opět vhodný pro všechny typy vlasů, ale zejména je dobré ho aplikovat na vlasy suché, krepaté, kudrnaté či jinak poškozené vlivem barvení nebo foukání.

Pečete s láskou? Vyzkoušejte mandlovou mouku

Věděli jste, že z mandlí se vyrábí speciální mandlová mouka, která se řadí mezi jednu z nejoblíbenějších surovin bezlepkového pečení? Mandlová mouka se využívá hlavně při pečení dortů, cukroví ale i do krémů a desertů.

Vyrábí se z loupaných nebo neloupaných sladkých mandlí a nejdříve se lisováním zbaví tuků a pak se rozemleta na jemný prášek. Při výrobě mandlové mouky, kdy se musí mandle zbavit tuku, vzniká jako vedlejší produkt mandlový olej.

Mandle se také mohou využít na tvorbu mandlového mléka, které si z mandlí můžete vyrobit jednoduše sami doma. Mandlové mléko je vhodné dávat dětem při nesnášenlivosti kravského mléka, které obsahuje laktózu.

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Kosmetika a hygiena Bio potraviny

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.