Lékárna.cz

10 způsobů, jak se osvobodit od lupénky

Máme pro vás 10 rad a tipů, jež dohromady tvoří jeden celek, který život s lupénkou maximálně usnadní. I když totiž psoriázu vnímáme jako nemoc kůže, ve skutečnosti vzniká hluboko uvnitř našeho organismu, a proto je také potřeba přistupovat komplexně k její léčbě.

10 způsobů, jak se osvobodit od lupénky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Kurkumová maska na pleť

Kurkuma podporuje normální stav pokžky, kloubů a činnost jater. U pacientů s lupenkou doporučuji volit přípravek s kurkuminem bez piperinu, jenž by mohl oslabovat střevní stěnu a tím zvyšovat nežádoucí propustnost toxinů do organismu. Kurkuma je také velmi vhodná v aplikaci na kůži ve formě domácí masky na pleť. Postačí zamíchat lžičku práčku kurkumy nebo 2 vysypané tobolky s 1 lžící jogurtu a malou lžičkou medu. Tuto masku ponechte 10 - 15 minut na pokožce a poté dobře opláchněte čistou vodou. (PharmDr. Kamila Horníčková)

1. Najděte si svou léčivou látku

Na trhu existuje řada léků a doplňků stravy, které projevy lupénky dokáží významně redukovat. Mohou to být například léky či doplňky stravy s obsahem vitamínu D, omega mastných kyselin či kurkumy nebo také bylliny, jež mají na organismus detoxikační účinky, jako je třeba ostropestřec mariánský. O užívání těchto přípravků je vždy vhodné se poradit se svým ošetřujícím lékařem.

2. Používejte lokální přípravky

Pro zmírnění lokálních projevů psoriázy se hodí aplikovat masti, krémy či gely, které mají jednak hydratační a protizánětlivé účinky a zároveň tiší svědění či zarudnutí. Obvykle jejich základ tvoří kyselina salicylová nebo výtažky z ovsa, konopí, tea tree, aloe vera či přesličky rolní. S výběrem vhodné účinné látky pomůže lékař či lékárník.

Příčiny lupénky

Příčina lupénky tkví v poruše střevní stěny zažívacího traktu, kdy se dostávají nežádoucí toxické látky do těla. Důsledkem je pak vnitřní znečištění organismu s kožními i jinými obtížemi. Pacientům s lupékou doporučuji volbu zásadité stravy, vyloučit potraviny poškozující střevní stěnu jako jsou liliovitá zelenina (rajčata, papriky, brambory), přemíra lepku ve stravě a doplnit vhodná probiotika a kolagen na úpravu střevní stěny. (PharmDr. Kamila Horníčková)

3. Vyvarujte se vysušení pokožky

Pamatujte na to, že trápí-li vás lupénka, je zcela klíčové vyhnout se vysušení pokožky, které může stav nemoci výrazně zhoršit. Je tedy nutné dodržovat pitný režim, používat hydratační přípravky a zároveň neustále zvlhčovat vzduch v bytě či kanceláři.

4. Provádějte pravidelné koupele

Vlažná koupel se solí z Mrtvého moře či s Epsomskou solí zmírňuje svědění, zároveň také proniká do hloubky pokožky a napomáhá její regeneraci.

5. Využívejte moderní technologie

Lupénka je česká aplikace dostupná pro iOS i pro Android, ve které se dozvíte celou řadu zajímavých rad a návodů, jak si zpříjemnit život s lupénkou. Pro ty, kterým nedělá problém angličtina, existuje také celá řada zahraničních aplikací, například Psoriasis 360, Psoriasis Monitor nebo Psoriasis Network.

6. Vyhněte se vonným složkám

Většina běžných mýdel, sprchových gelů, šamponů či jiných přípravků sice báječně voní, na pokožku sužovanou psoriázou jsou však zcela nevhodné. Právě tyto vonné složky jsou totiž ve většině případů syntentického původu, a tak mohou průběh lupénky ještě výrazně zhoršit.

7. Jezte zdravě

Vzhledem k tomu, že lupénka je nemoc celého organismu, zdravý jídelníček má na její průběh obrovský vliv. Vyhněte se proto veškerým polotovarům, potravinám s vysokým obsahem "éček", rafinovaným cukrům a konzumaci tvrdého alkoholu. Naopak pravidelně jezte ryby, ořechy a semínka - obsahují totiž vysoké množství omega-3 mastných kyselin, jež mají blahodárný vliv na stav pokožky. Samozřejmě také nekuřte!

8. Eliminujte stres

Je to začarovaný kruh - vnější projevy lupénky často bývají zdrojem frustrace a zároveň stresové stavy průběh nemoci výrazně zhoršují. Lidé s psoriázou proto zcela běžně navštěvují terapeuta, který jim pomáhá obtížné situace zvládat.

9. Vyzkoušejte fototerapii

Nejjednodušší variantou fototerapie je vystavení pokožky přirozenému slunečnímu záření. Mezi další možnosti pak patří buď umělé UVA či UVB záření nebo také laserová terapie. Fototerapii je vhodné kombinovat s užíváním léků, proto je dobré se o této možnosti léčby psoriázy poradit se svým lékařem.

10. Najděte si lékaře

Používání běžně dostupných přípravků na lupénku nestačí. Pro úspěšnou léčbu psoriázy je nutné si najít lékaře. Ten by měl být jednak odborník na kožní nemoci a zároveň by se mělo jednat o člověka, kterému budete maximálně důvěřovat. Léčba obvykle spočívá v perorálním nebo injekčním užívání léčivých látek.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Dermokosmetika Kosmetika a hygiena Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.