Lékárna.cz

Jak na průjem a plynatost

Průjem a plynatost sice nepatří mezi TOP 10 témat na večírek, ale přesto se týkají nás všech. Tyto neduhy zažívacího traktu způsobují především špatná strava a stres, v případě průjmu také infekce či některé léky a v případě plynatosti také sycené nápoje, nedostatek pohybu a vlákniny. Vhodným řešením je zpravidla úprava jídelníčku, pohyb, dostatečný odpočinek a příjem tekutin. Pokud ovšem ani to nestačí, je čas sáhnout po vhodném přípravku.

Jak na průjem a plynatost
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co způsobuje průjem

Kdo z nás by to neznal? Rychlý úprk na záchod a pak hodně vodnatá stolice. Průjem sice nebývá životu nebezpečný, ale určitě je velmi nepříjemný a týká se všech věkových kategorií.

Způsobují ho především

  • infekce,
  • špatná strava a nadměrná konzumace umělých sladidel,
  • stres, ale také
  • některé druhy léků.

Specifickým a velmi nepříjemným je také průjem u dětí, u kterých hrozí rychlá dehydratace a silné oslabení organismu.

Jak zastavit průjem

Ale jak průjem zastavit? Pokud u průjmu nezabere úprava stravy (tzv. zařazení "stavících jídel" jako jsou hořká čokoláda, piškoty, rýže, sušené švestky)  a dostatečný příjem tekutin (nesycené nápoje, hlavně voda a hořký černý čaj), musíme přistoupit k jeho léčbě.

Je vhodné volit takové pomocníky, kteří jsou silní, ale zároveň šetrní ke zbytku organismu. Navíc musíte rozlišovat zda máte akutní průjem (trvá pouze několik dní) nebo chronický průjem (stále se vracející a dlouhotrvající průjem). A nebo zvolit přípravek, který je účinný na oba tyto typy.

Co způsobuje nadýmání a plynatost

Tyto neduhy zažívacího traktu způsobují na první pohled neškodlivé bubliny plynu. Ty vznikají jako doprovodný jev příjmu potravy a někdy jsou tak velké a časté, že s s nimi organismus nedokáže poradit.

Plynatost mají na svědomí především některé druhy potravin, jako jsou luštěniny, některé ovoce a především košťálová zelenina.

Napomáhat nadměrné plynatosti může ale také stres, špatná životospráva, když málo pijete nebo naopak pijete moc sycené/bublinkaté nápoje, málo pohybu ale také hltání a časté žvýkání žvýkaček.

Co zabírá na plynatost

Již naše babičky věděly, jak si s plynatostí poradit. Malým dětem, pro které je plynatost velmi bolestivá, se podává fenykl, kmín či majoránka. Ty totiž obsahují silice, které omezují takové procesy v těle, které jsou původcem plynů.

Někdy ovšem čistě přírodní cesta nestačí a pak je čas sáhnout pro prostředky na nadýmání a plynatost, jejichž častým průvodcem je také nepříjemná bolest břicha. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Léky na trávení Průjem Přípravky na průjem

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.